B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Garis panduan pengimportan logam sekerap dilanjutkan hingga 31 Disember – MITI

Garis panduan pengimportan logam sekerap dilanjutkan hingga 31 Disember – MITI

01 Nov 2021

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah melanjutkan langkah-langkah interim bagi pelaksanaan semakan semula garis panduan pengimportan serta pemeriksaan ferus, tembaga dan aluminium sekerap sehingga 31 Dis, 2021.

MITI dalam satu kenyataan hari ini berkata pelanjutan tempoh interim tersebut dapat membolehkan industri terlibat untuk melakukan persiapan diperlukan bagi pelaksanaan Sijil Perakuan Kelulusan (COA).

“MITI memuji komitmen semua pengilang dan pengimport utama dalam mematuhi kriteria baharu dalam tempoh interim dan ingin menyeru industri untuk terus menyokong objektif keseluruhan garis panduan itu.

“Ia selaras dengan komitmen antarabangsa kami yang ditetapkan melalui Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Matlamat 12: Memastikan Penggunaan Mampan dan Corak Pengeluaran serta dalam menegakkan Alam Sekitar. , Prinsip Sosial dan Tadbir Urus,” katanya.

Pada Ogos, 2021, MITI mengumumkan tempoh lanjutan langkah-langkah interim bagi pelaksanaan semakan semula garis panduan pengimportan serta pemeriksaan ferus, tembaga dan aluminium sekerap.

Dalam lanjutan tempoh interim itu dari 1 Sept hingga 31 Okt, 2021, mekanisme import sedia ada oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) akan dikuatkuasakan dengan menggunakan kriteria yang ditetapkan dan menerusi pelaksanaan skim kelulusan kemudahan pemulihan bahan oleh SIRIM dan badan pemeriksa asing sebagai langkah penambahbaikan tambahan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon