Firma teknologi global mengekalkan Malaysia sebagai hab pelaburan menarik – MDEC - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Firma teknologi global mengekalkan Malaysia sebagai hab pelaburan menarik – MDEC

Firma teknologi global mengekalkan Malaysia sebagai hab pelaburan menarik – MDEC

06 Sep 2021

Gergasi teknologi antarabangsa daripada industri perkhidmatan perniagaan digital global (DGBS), yang mengambil bahagian dalam Minggu Pelaburan Bulan Digital Malaysia 2021 (MTM’ 21) telah melahirkan keyakinan mereka terhadap Malaysia sebagai hab pelaburan yang menarik.

Industri DGBS adalah salah satu penyumbang utama ekonomi digital Malaysia, kata Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dalam satu kenyataan hari ini.

“Walaupun syarikat GBS hanya menyumbang kira-kira 20 peratus daripada keseluruhan syarikat MSC Malaysia yang aktif, mereka merupakan penyumbang terbesar kepada prestasi keseluruhan MSC Malaysia atau merangkumi hingga 50 peratus pelaburan, 66 peratus eksport dan 61 peratus penciptaan peluang pekerjaan,” katanya.

Sehingga kini, terdapat 579 syarikat GBS dalam MSC Malaysia, dengan 57 peratus merupakan pelaburan langsung asing (FDI).

Tambahan pula, 30 peratus daripada GBS milik asing ini adalah sebahagian daripada syarikat Forbes Global 2000 dan Fortune500 seperti HSBC Electronic Data Processing, Dassault Systèmes dan Jabil Global Business Services.

Pada pertengahan 2000-an, MDEC telah mula memberi penekanan terhadap industri perkhidmatan perkongsian serta penyumberan luar (SSO), pendahulu kepada GBS, dan pada 2006, Outsourcing Malaysia (OM) dibentuk bagi mempromosikan Malaysia sebagai hab GBS.

“MDEC baru-baru ini melancarkan Strategi Pelaburan Digital Masa Depan5 (DIF5), rancangan lima tahun yang memfokuskan kepada lima teras utama yang bertujuan menarik pelaburan termasuk memajukan ekonomi digital Malaysia sejajar dengan Pelan Pembangunan Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL),” katanya.

Selain mensasarkan penciptaan 50,000 pekerjaan bernilai tinggi, DIF5 memberi tumpuan kepada lima sektor industri untuk menarik 50 syarikat teknologi Fortune500 bagi meneroka dan berkembang di Malaysia, dengan industri DGBS menjadi salah satu industri tumpuan.

“Pengiktirafan daripada gergasi teknologi global ini menunjukkan kita berada di landasan yang betul untuk menubuhkan ‘Malaysia Heart of Digital ASEAN’,” kata Naib Presiden Kanan Pelaburan dan Jenama MDEC, Raymond Siva.   

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon