Firma Malaysia labur AS$7 bilion di India - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Firma Malaysia labur AS$7 bilion di India

Firma Malaysia labur AS$7 bilion di India

02 Okt 2022

Pelaburan oleh syarikat Malaysia di India berjumlah AS$7 bilion dipacu oleh hubungan dua hala yang terus berkembang dalam pelbagai sektor, kata Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di New Delhi, Amizal Fadzli Rajali.

Syarikat Malaysia di India beroperasi dalam bidang seperti automotif, barangan pengguna laris, infrastruktur, penjagaan kesihatan, minyak dan gas serta tenaga boleh baharu.

“Sehingga kini, aliran masuk FDI (pelaburan langsung asing) Malaysia ke India berjumlah AS$7 bilion,” katanya pada majlis sambutan Hari Kebangsaan Malaysia di New Delhi, baru-baru ini.

Beliau berkata, sebaliknya, terdapat 150 syarikat India melabur AS$3 bilion di Malaysia dalam sektor seperti bioteknologi, kimia, perkhidmatan kewangan, pembuatan, farmaseutikal dan industri tekstil.

Justeru, syarikat India digalakkan mengembangkan operasi mereka di Malaysia dengan memanfaatkan peluang daripada kedudukan hab negara di rantau Asia Tenggara, katanya.

Sementara itu, Menteri Hal Ehwal Luar India, Rajkumar Ranjan Singh, yang menjadi tetamu utama pada majlis itu, mengalu-alukan hubungan dua hala yang semakin utuh dan menyifatkan Malaysia sebagai antara rakan utama India di rantau ini.

Beliau berkata, kedua-dua negara menikmati ‘persahabatan yang teguh’ dan kerjasama pula semakin berkembang dalam pelbagai bidang.

Majlis sambutan Hari Kebangsaan Malaysia itu turut dihadiri oleh duta-duta ASEAN, diplomat dari pelbagai misi, pegawai kerajaan India, ahli perniagaan dan anggota masyarakat Malaysia dan tempatan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon