Ekonomi digital bakal kuasai 25 peratus KDNK Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ekonomi digital bakal kuasai 25 peratus KDNK Malaysia

Ekonomi digital bakal kuasai 25 peratus KDNK Malaysia

01 Mac 2022

Malaysia berada di landasan untuk mencapai sumbangan ekonomi digital kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sekurang-kurangnya 25.5 peratus menjelang 2025, kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, bagaimanapun, negara berada dalam persekitaran dinamik dan kompetitif hari ini, yang dilanda ketidaktentuan.

“Banyak yang perlu kita lakukan untuk memenuhi aspirasi inisiatif MyDIGITAL, untuk mengubah Malaysia menjadi negara berkeupayaan digital dan berpendapatan tinggi yang dipacu teknologi serta sebagai peneraju serantau dalam ekonomi digital,” katanya dalam ucapan perasmian pada dialog maya bertajuk ‘Mengembangkan Ekonomi Digital dengan Persekitaran Kawal Selia Pemungkin’ di sini, hari ini.

Dialog itu adalah bersempena dengan sambutan ulang tahun setahun MyDIGITAL Corporation yang dilancarkan pada 19 Februari 2021.

Mustapa berkata, ciri utama inisiatif MyDIGITAL yang penting kepada kejayaannya adalah pendekatan keseluruhan negara yang diguna pakainya.

Menurutnya, di bawah pendekatan ini, penyertaan semua pemegang kepentingan adalah amat dialu-alukan bagi membolehkan negara merealisasikan manfaat dan menangani cabaran pendigitalan.

“Sasaran pendekatan ini adalah untuk saling bekerjasama, untuk mencapai visi dan objektif yang ditetapkan dalam pelan tindakan dan dasar 4IR di samping memastikan tidak ada yang tercicir, di samping cabaran utama ekonomi, sosial dan alam sekitar dikenal pasti dan ditangani,” katanya.

Pada 2020, ekonomi digital menyumbang 22.6 peratus kepada KDNK negara.

Mustapa berkata, e-dagang, khususnya mencatatkan pertumbuhan ketara sebanyak 26.5 peratus dengan pendapatan perniagaan e-dagang melonjak 17.1 peratus pada suku ketiga 2021, berjumlah RM279 bilion.

“Dalam konteks situasi semasa, pertumbuhan ekonomi digital kita diupayakan oleh akses internet yang bertambah baik yang ketika ini berada pada 93.5 peratus bagi isi rumah bandar dan 83.9 peratus bagi isi rumah luar bandar pada 2020.

“Liputan penduduk bagi perkhidmatan mudah alih 4G hari ini adalah pada 95 peratus dan lebih 170 transaksi e-pembayaran perkapita dilakukan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon