Ecoceres dari China labur RM1 bilion bina kilang di Johor - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ecoceres dari China labur RM1 bilion bina kilang di Johor

Ecoceres dari China labur RM1 bilion bina kilang di Johor

05 Jun 2023

Syarikat EcoCeres Renewable Fuels Sdn Bhd melabur sejumlah RM1 bilion bagi pembangunan fasiliti pengeluaran bahan api penerbangan mampan (SAF) di Tanjung Langsat, Pasir Gudang, yang dijangka siap sepenuhnya pada akhir 2024.

Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi, berkata pelaburan itu yang menjadi fasiliti pertama seumpamanya bagi penghasilan bahan berkenaan di negara ini, juga dijangka menyediakan lebih 260 peluang pekerjaan baharu untuk rakyat Johor.

Syarikat berpangkalan di China itu terbabit dalam usaha penghasilan SAF dan minyak sayuran terhidrogenasi (HVO).

“Kerajaan negeri sentiasa menyokong usaha penghasilan minyak dan bahan api lestari melalui sumber tumbuhan atau biodiesel seperti HVO dan SAF yang akan meningkatkan keyakinan pelabur terhadap agenda hijau dan kelestarian Johor.

“Adalah diharapkan supaya semua perancangan ini akan membuahkan hasil dan seterusnya merealisasikan hasrat Johor menjadi sebuah negeri maju menjelang 2030,” katanya dalam hantaran terbaharu di laman akaun Facebook beliau.

Onn Hafiz turut menzahirkan penghargaan dan berterima kasih kepada syarikat terbabit kerana memilih Johor sebagai lokasi pelaburannya.

Beliau sebelum ini merasmikan majlis pecah tanah kemudahan EcoCeres Renewable Fuels di Tanjung Langsat dan turut berkongsi paparan foto mengenainya di platform media sosial itu.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Liew Chin Tong dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Johor, Lee Ting Han; Ahli Parlimen Tebrau, Jimmy Puah dan Ketua Pengimbang Negeri Johor, Andrew Chen.

Majlis turut disertai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Lim Bee Vian; Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pasir Gudang, Datuk Asman Shah Abd Rahman; Pegawai Daerah Johor Bahru,Muzaldin Mohamed; Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) EcoCeres, Philip Siu Kam-shing; Ketua Pegawai Operasi EcoCeres, Dannis Poon dan Pengurus Besar EcoCeres Malaysia, Simon Cheung.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon