B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


ECER tarik pelaburan RM13 bilion

ECER tarik pelaburan RM13 bilion

04 Okt 2021

Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) berjaya menarik pelaburan bernilai RM13 bilion, melepasi sasaran bagi 2021 iaitu sebanyak RM12 bilion walaupun masih berdepan cabaran pandemik.

Pelaburan itu dijangka akan mewujudkan lebih 10,600 peluang pekerjaan baharu serta 570 peluang keusahawanan di seluruh ECER.

“Kami mengambil peluang untuk bekerja dengan cara yang berbeza dan bekerjasama dengan Kerajaan Negeri serta berbagai agensi seperti Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA), Malaysian Industrial Development Finance Bhd (MIDF), Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (JETRO) dan juga Wakil Dagang Persekutuan Russia di Malaysia dalam menganjurkan webinar untuk menarik pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI).

“Pelaburan komited yang berjaya ditarik setakat ini adalah bukti kejayaan usaha Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC),” kata Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC, Baidzawi Che Mat dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat Majlis ECERDC.

ECERDC akan meneruskan usaha dalam menarik pelaburan baharu melalui kerjasama dengan agensi Kerajaan Persekutuan dan Negeri yang berkaitan untuk menyokong usaha menarik pelaburan ke wilayah ini dan ke Malaysia.

Bagi menjayakan usaha itu, kerajaan meneruskan dasar mesra pelabur dan melanjutkan Pakej Insentif ECER sehingga 31 Disember 2022 bagi pelabur di ECER.

Mesyuarat Majlis ECERDC yang diadakan secara maya dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Pengerusi Majlis.

Ia dihadiri oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob; Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar; Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dan Menteri Besar Johor, Datuk Ir Hasni Mohammad.

Turut hadir, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk

Seri Mustapa Mohamed dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Pada mesyuarat itu, Perdana Menteri memuji inisiatif proaktif oleh Pusat Kecemerlangan Asia untuk Teknologi Pintar (ACES), kerjasama

antara ECERDC dan TUM International GmbH (TUMInt), anak syarikat universiti terkemuka Jerman, Technische Universität München (Universiti Teknikal Munich), dalam menyampaikan pengetahuan Industri 4.0 (I4.0) kepada pelajar Malaysia dengan membangunkan Aplikasi Web ACES I4.0.

Ismail Sabri yang mempengerusikan Mesyuarat Majlis ECERDC diberi taklimat dan melihat testimoni Program Rintis Aplikasi Web ACES I4.0 yang telah diadakan di negeri ECER baru-baru ini.

Web aplikasi itu dibangunkan bagi mempersiapkan para pelajar untuk pekerjaan masa hadapan dengan meningkatkan kesedaran mengenai I4.0 dan melengkapkan bakat di ECER dengan kemahiran dan pengetahuan untuk memenuhi permintaan masa hadapan.

Program Rintis Aplikasi Web ACES I4.0 telah memberi manfaat kepada seramai 3,110 orang pelajar di serata ECER.

ECERDC sedang merancang untuk melancarkan program ini di seluruh negara dengan kerjasama Kementerian Pendidikan dan ACES juga sedang dalam perbincangan dengan Kerajaan Negeri Johor mengenai program khusus bagi pelajar di Johor.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon