DRB-Hicom, Geely perkukuh kerjasama automotif - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


DRB-Hicom, Geely perkukuh kerjasama automotif

DRB-Hicom, Geely perkukuh kerjasama automotif

02 Apr 2023

DRB-Hicom Bhd dan Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely) memeterai perjanjian induk (HoA) bagi mengukuhkan lagi fasa selanjutnya kerjasama antara kedua-dua syarikat.

Dalam satu kenyataan, DRB-Hicom berkata HoA itu menyasar untuk melihat pembangunan Automotive Hi-Tech Valley (AHTV) sebagai hab kenderaan generasi akan datang di Tanjong Malim yang meliputi rantaian nilai penyelesaian automotif dan mobiliti meluas.

“Fokus HoA itu adalah terhadap pembangunan sebuah bandar automotif bersepadu yang akan melahirkan hab industri kenderaan tenaga baharu,” katanya, sambil menambah bahawa AHTV akan meliputi kawasan kira-kira 404.69 dan akan diperluaskan sewajarnya bagi menampung keperluan masa hadapan.

Perjanjian dimeterai oleh Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM, Datuk Seri Syed Faisal Albar dan Ketua Pegawai Eksekutif Geely, Daniel Li Donghui pada Forum Perniagaan Malaysia-China yang diadakan di Beijing, semalam.

Majlis memeterai perjanjian itu disaksikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang dalam kunjungan rasmi empat hari dari 29 Mac hingga 1 April 2023.

DRB-Hicom berkata, dalam tempoh 10 tahun akan datang, pembangunan AHTV dijangka menarik pelaburan bernilai RM32 bilion, termasuk oleh syarikat kereta nasional, Proton Holdings Bhd (PROTON).

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon