Digitalisasi semasa pandemik - Satu desakan perubahan untuk organisasi dan pembangunan bakat - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Digitalisasi semasa pandemik – Satu desakan perubahan untuk organisasi dan pembangunan bakat

Digitalisasi semasa pandemik – Satu desakan perubahan untuk organisasi dan pembangunan bakat

19 Jan 2021

Oleh Dr. Rossilah Jamil, Profesor Madya di Pusat Pengajian Perniagaan Antarabangsa Azman Hashim, Universiti Teknologi Malaysia. Kajiannya tertumpu pada bidang sumber manusia, pengembangan manusia, dan pendidikan pengurusan.

KUALA LUMPUR, 19 Jan  —  Pandemik COVID-19 telah menggegarkan dunia hingga ke terasnya, mujur kemajuan teknologi membolehkan aktiviti diteruskan meskipun terdapat sekatan pergerakan dan penjarakan sosial.

Laporan menunjukkan pandemik mempercepat digitalisasi perniagaan kepada tiga hingga empat tahun. Ia juga  memberikan pengajarakan dan menyedarkan pemimpin pentingnya mempunyai ekosistem digital untuk mencegah kejatuhan ekonomi.

Komuniti ASEAN tidak ketinggalan mempercepatkan digitalisasi dan sejak pandemik, beberapa perbincangan peringkat tinggi telah diadakan untuk menyegerakan pendigitalan di rantau ini.

Kebanyakan negara ASEAN menyediakan rancangan digitalisasi mereka sendiri. Bagaimanapun,disebabkan pandemik, terdapat desakan untuk menggabungkan dan melancarkan usaha itu kepada satu ekosistem digital yang kolektif untuk menggalakkan pemulihan segera di rantau ini.

Menggabungkan pendigitalan wilayah bukanlah mudah. Sebagai contoh, IMD World Digital Competitiveness Ranking 2020 yang mengukur kapasiti digital dan kesediaan 63 ekonomi menunjukkan hanya lima anggota ASEAN tersenarai , iaitu Singapura (di kedudukan kedua), Malaysia (26), Thailand (39), Indonesia (56) dan Filipina (57).

Terdapat juga masalah bakat yang harus ditangani kerana perbincangan Industi  4IR dan Kecerdasan Buatan (AI) dilihat sebagai  fenomena ‘pencipta pekerjaan’ atau ‘pemusnah pekerjaan’.

Laporan Forum Ekonomi Dunia (WEF) menjangkakan kehilangan pekerjaan yang besar. Kumpulan yang menyokong digitalisasi sebagai mencipta pekerjaan secara umumnya percaya AI hanya akan menambah pekerjaan berbanding menggantikan tugas manusia.

Strategi bersepadu diperlukan untuk kemahiran dan meningkatkan kemahiran selain mengumpulkan modal insan. Mereka yang cenderung mendapat keuntungan dari ekonomi 4IR kebanyakannya adalah pekerja berkemahiran tinggi dan berpengetahuan.

Golongan berisiko besar adalah kumpulan pekerja berkemahiran rendah. Jika mereka gagal menguasainya, digitalisasi akan memaksa mereka meninggalkan pekerjaan yang tidak dapat dilakukan secara automatik –  ia mengakibatkan penurunan kemampuan dan nilai bakat.

Pemain ekonomi utama iaitu pengusaha mikro, kecil, dan sederhana (PMKS) memerlukan sokongan untuk beralih ke model perniagaan digital. Pendidikan STEM (sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik) perlu disemak semula bagi menyediakan bakat digital yang diperlukan. Pada masa sama, hak modal insan bukan tradisional seperti pekerja gig dan kumpulan marginal tidak boleh dipinggirkan.

Transformasi digital memerlukan perubahan dan kepimpinan organisasi. Perniagaan yang mampu bertahan disebabkan kemampuannya berkembang dan mengubah amalan perniagaan mengikut persekitaran luaran.

Dalam pelbagai organisasi, banyak usaha mengubah menemui kegagalan kerana masalah berkaitan manusia. Pemimpin sering meremehkan emosi, ketahanan, dan kehebatan mereka yang terlibat dalam proses perubahan. Perubahan mengganggu kecekapan, rutin, dan membelenggu kuasa yang ada. Walaupun sumber kewangan halangan yang pasti,  sumber insan adalah sumber penting menuju transformasi digital. 

Kerangka kerja yang kukuh diperlukan bagi menangani cabaran ini. Ia harus menjelaskan peranan kerajaan, syarikat Teknologi Maklumat (IT), penyedia platform dan industri tempatan.

Oleh itu, pembangunan Pelan Induk Digital ASEAN tepat pada masanya. Sebagai satu daripada ekonomi terbesar di dunia, ASEAN mempunyai potensi besar untuk memberikan nilai lebih tinggi melalui digitalisasi. Pelan Induk akan dilengkapi dengan inisiatif sebelumnya oleh ASEAN, seperti Pelan Induk ICT 2020 dan Pelan Induk mengenai Penyambungan ASEAN 2025.

Strategi digitalisasi tidak hanya merangkumi aspek ekosistem digital, pemerintahan dan keselamatan siber, tetapi juga perubahan organisasi dan pengembangan bakat.

Bagi Malaysia, peranan utamanya dalam memimpin penyediaan Pelan Induk Digital ASEAN sejajar dengan usaha berterusannya menyediakan negara ini untuk masa depan. Pelan Induk harus membantu komuniti ASEAN secara kolektif memanfaatkan era digital seiring dengan kebiasaan baharu untuk pembangunan inklusif di rantau ini.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon