CTRM ikat kontrak Airbus RM3.4 bilion - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


CTRM ikat kontrak Airbus RM3.4 bilion

CTRM ikat kontrak Airbus RM3.4 bilion

19 Mei 2023

Peneraju teknologi komposit untuk industri aeroangkasa, Composites Technology Research Malaysia Sdn. Bhd. (CTRM) berjaya mengikat kontrak baharu pembuatan komponen Airbus dengan nilai kumulatif sebanyak RM6.64 bilion sehingga 2030.

Kejayaan anak syarikat DRB-HICOM Bhd. itu diumumkan oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz pada majlis perasmian bangunan baharu 6 (B6) di CTRM, Batu Berendam di sini semalam. 

Menurut beliau, pelaburan tersebut jelas membuktikan bahawa syarikat multinasional terkemuka menganggap lanskap industri aeroangkasa Malaysia sebagai stabil dan kondusif sebagai rantaian bekalan global.

“Hari ini saya mengumumkan CTRM telah dianugerahkan sebuah kontrak baharu bagi pembuatan atau pengeluaran komponen aero kepada beberapa vendor tier 1 atau tahap satu yang membekal kepada syarikat kapal terbang bertaraf global iaitu Airbus. 

“Nilai kontrak terbaharu CTRM ini adalah RM3.4 bilion bagi tempoh 2022 sehingga 2030, dengan nilai kontrak secara kumulatif adalah RM6.64 bilion,” katanya. 

Turut hadir Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM Berhad, Datuk Seri Syed Faisal Albar dan Ketua Pegawai Eksekutif CTRM, Shamsuddin Mohamed Yusof. 

Tambahnya, sehingga kini sebanyak 84 peratus pendapatan CTRM diperolehi daripada pembuatan bagi syarikat Airbus, manakala 11 peratus adalah Boeing. 

Mengulas lanjut beliau berkata, dari segi modal insan CTRM akan menambah pekerja berkemahiran teknikal sebanyak 24 peratus iaitu sekitar 300 sehingga 400 orang dalam tempoh tersebut.

“Kontrak baharu ini juga akan meningkatkan perolehan bagi Perusahaan kecil dan sederhana (PKS) melalui rantaian bekalan domestik sebanyak 25 peratus.

“Kementerian menghargai usaha berterusan CTRM ke arah operasi mampan, termasuklah pemasangan panel solar di atas bumbung untuk menggunakan tenaga boleh diperbaharui, perolehan mampan, dan peralihan dari Gas Petroleum Cecair (LPG) ke gas asli,” katanya.

Ujarnya, namun apa yang lebih penting dalam kejayaan itu adalah potensi untuk pemindahan pengetahuan kepada Malaysia serta limpahan impak positif kepada PKS tempatan dan peluang pekerjaan bergaji tinggi untuk rakyat Malaysia. 

Sumber: Kosmo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon