CPTPP menawarkan akses pasaran lebih luas antara Malaysia dan UK - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


CPTPP menawarkan akses pasaran lebih luas antara Malaysia dan UK

CPTPP menawarkan akses pasaran lebih luas antara Malaysia dan UK

17 Jul 2023

Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) akan menawarkan akses pasaran yang diperluas dengan ketara untuk ekonomi Malaysia dan United Kingdom (UK), kata Suruhanjaya Tinggi British hari ini.

Ia berkata Malaysia adalah salah satu daripada beberapa ahli CPTPP yang UK tidak mempunyai perjanjian dua hala pada masa ini, dan potensi peningkatan dalam perdagangan antara kedua-dua negara, disokong oleh penghapusan halangan kepada perdagangan, boleh menyokong pertumbuhan selanjutnya dan menggalakkan kemakmuran bagi kedua-dua negara.

Pada 2022, perdagangan UK dengan Malaysia ialah £5.6 bilion (£1 = MYR 5.93), manakala jumlah eksport UK ke Malaysia ialah £3.1 bilion (pada harga semasa) pada tahun 2022, manakala import UK dari Malaysia adalah sehingga £2.5 bilion ( pada harga semasa) tahun lepas.

“CPTPP akan menyokong cita-cita bersama kami untuk menghapuskan halangan kepada perdagangan dan mewujudkan peluang baharu untuk perniagaan dan pelabur, membina kerja yang telah disiapkan oleh Jawatankuasa Bersama Perdagangan Dua Hala dan Kerjasama Pelaburan Malaysia-UK.

“Pada November 2022, satu persetujuan telah dicapai untuk memindahkan perbincangan dua hala kepada Jawatankuasa Bersama Perdagangan Ekonomi di bawah pimpinan menteri untuk mempromosikan dan mengukuhkan hubungan dalam bidang perdagangan, pelaburan dan kerjasama ekonomi. Kami menantikan pertemuan pertama lewat tahun ini,” kata Suruhanjaya Tinggi British dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menambah bahawa UK menyertai CPTPP boleh menyediakan akses yang lebih baik kepada pasaran UK untuk syarikat Malaysia memandangkan UK ialah negara keenam terbesar di dunia mengikut keluaran dalam negara kasar dan rumah kepada lebih 68 juta pengguna.

“UK juga merupakan sumber pelaburan langsung asing kelima terbesar. Malaysia mengeksport barangan dan perkhidmatan bernilai kira-kira £2.5 bilion ke UK pada 2022, perniagaan dan pengguna boleh mendapat manfaat daripada tarif keutamaan yang ditawarkan oleh ahli CPTPP antara satu sama lain,” katanya.

Suruhanjaya Tinggi UK berkata penyertaan UK kepada CPTPP juga akan membawa kepada penghapusan tarif ke atas eksport Malaysia bagi semua barangan perkilangan ke UK, termasuk barangan seperti pembersih vakum.

Britain secara rasmi menandatangani perjanjian untuk menyertai blok perdagangan CPTPP di New Zealand pada Ahad, menandakan permulaan keahlian negara itu dalam perjanjian perdagangan yang meliputi 12 ekonomi di Asia, Pasifik dan kini Eropah.

Penandatanganan itu dibuat apabila laporan kerajaan baharu menunjukkan bahawa satu daripada setiap 100 pekerja British pada 2019 telah diambil bekerja oleh sebuah perniagaan yang beribu pejabat di negara anggota CPTPP, menyamai lebih 400,000 pekerjaan di seluruh negara.

“Penandatanganan CPTPP bermakna kita akan mengadakan perjanjian perdagangan bebas dengan Malaysia buat kali pertama. Ini adalah peristiwa bersejarah bagi UK dan Malaysia kerana kami mengukuhkan asas hubungan perdagangan dan pelaburan dua hala kami,” kata Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia Charles Hay.

Beliau berkata perjanjian perdagangan itu akan membolehkan kedua-dua negara menikmati barangan bebas cukai, memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna, melibatkan rantaian bekalan yang pelbagai, mewujudkan pekerjaan dan menyokong pelaburan langsung asing.

“Kami berharap dapat bekerjasama rapat dengan Malaysia supaya kedua-dua negara kami dapat memanfaatkan keahlian kami dalam CPTPP,” kata Hay.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon