B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Boston Scientific tubuh pusat pengagihan

Boston Scientific tubuh pusat pengagihan

15 Nov 2022

Pengeluar peranti perubatan dari Amerika Syarikat (AS), Boston Scientific Corp sedang mengembangkan operasinya di Batu Kawan, Pulau Pinang dengan penubuhan pusat pengagihan global pertamanya di Asia. 

Penubuhan pusat pengagihan seluas 11,000 kaki persegi itu dijangka menjana kira-kira 300 pekerjaan untuk rakyat tempatan. Naib Presiden Kanan Rantaian Pembekalan Global Boston Scientific, Paudie O’Connor berkata operasi syarikat itu di Pulau Pinang akan berfungsi sebagai gudang pengagihan serta hab operasi yang merangkumi perancangan, logistik, penjagaan pelanggan dan pembaikan perkhidmatan peralatan.  

“Kemudahan pertama kami di Pulau Pinang dibina pada 2017, dan sejak itu, kami mempunyai pengalaman yang hebat berikutan sokongan kerajaan yang bersikap amat membantu, kumpulan bakat yang berkebolehan termasuk lokasi yang strategik, malah ia adalah pintu masuk yang paling sesuai ke rantau ini. 

“Sebab itu kami pilih Pulau Pinang sebagai lokasi untuk menubuhkan pusat berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran pusat pengagihan itu di sini, hari ini.

O’Connor berkata selain penghantaran peranti perubatan di Malaysia dan ke seluruh dunia, kemudahan baharu itu juga akan berfungsi sebagai hab bagi pasaran di Asia Pasifik selain menyokong kesinambungan dan daya tahan perniagaan globalnya yang berterusan, sekali gus menjadikan Pulau Pinang sebagai kunci kepada rangkaian rantaian bekalan antarabangsa firma itu.

Pusat pengagihan baharu itu akan membina dan membekalkan tujuh juta unit peralatan perubatan pada tahun ini, merangkumi empat bahagian Boston Scientific seperti intervensi kardiologi, endoskopi, urologi dan intervensi periferal.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon