Bahagian R&D Top Glove duduki tempat kedua tertinggi dalam kalangan pemohon paten Malaysia pada 2020 - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Bahagian R&D Top Glove duduki tempat kedua tertinggi dalam kalangan pemohon paten Malaysia pada 2020

Bahagian R&D Top Glove duduki tempat kedua tertinggi dalam kalangan pemohon paten Malaysia pada 2020

15 Feb 2021

Bahagian penyelidikan dan pembangunan (R&D) Top Glove Corporation Bhd, Top Glove International Sdn Bhd, telah disenaraikan sebagai pemohon paten Malaysia kedua tertinggi bagi tahun 2020 oleh Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

Syarikat itu berkata walaupun pemfailan paten secara tradisinya dikuasai oleh universiti, pencapaian Top Glove International menunjukkan trend peningkatan R&D berasaskan industri dan komitmen syarikat terhadap ciptaan, inovasi dan peningkatan berterusan.

“Top Glove akan terus meningkatkan pelaburannya dalam R&D, kecerdasan buatan dan digitalisasi memandangkan syarikat akan terus merekrut lebih banyak bakat untuk pasukan R&D yang semakin berkembang untuk memajukan perjalanannya ke arah Industri 4.0,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tahun lepas, pusat R&D kumpulan itu memfailkan 52 permohonan paten di Malaysia dan 97 permohonan paten di luar negara berkaitan sarung tangan, pembentuk, bahan kimia yang digunakan dalam industri sarung tangan dan sistem automasi, yang meningkatkan kualiti produk dan kecekapan pengeluaran. 

Top Glove, yang memiliki lebih daripada 300 hartanah intelek (IP) di dalam dan luar negara, kini mempunyai sembilan pusat R&D di seluruh Malaysia dan Thailand dengan masing-masing memberi tumpuan dan pakar dalam bidang pembangunan penyelidikan yang berbeza.

Syarikat itu berkata pusat-pusat ini secara kolektif menggunakan kira-kira 1,000 penyelidik terutamanya jurutera, ahli kimia dan saintis, yang terdiri daripada lebih 40 graduan PhD, lebih 100 pemegang ijazah sarjana dan lebih 700 pemegang ijazah sarjana muda.

“Pusat-pusat ini terus menerajui penyelidikan pelbagai disiplin yang berterusan untuk menyatukan dan menyesuaikan diri dengan trend pasaran global yang berubah dengan pesatnya selain mewujudkan perkembangan baharu untuk sarung tangan  berkualiti tinggi dan penyelamat serta  peralatan perlindungan diri yang lain,” katanya.

Menurut MyIPO, lima pemohon paten Malaysia terbaik  di Malaysia bagi tahun 2020 adalah MIMOS Bhd, Top Glove International, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Malaya, dan Petroliam Nasional Bhd (Petronas).

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon