B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Australia-Malaysia rai pelbagai pencapaian hasil Perkongsian Strategik Komprehensif

Australia-Malaysia rai pelbagai pencapaian hasil Perkongsian Strategik Komprehensif

30 Jan 2023

Sejak menaiktaraf hubungan kepada Perkongsian Strategik Komprehensif (CSP) pada 2021, Australia dan Malaysia telah mencapai kemajuan yang ketara dalam kemakmuran ekonomi, serta keamanan dan kestabilan serantau.

Kedua-dua negara juga menyaksikan kerjasama yang lebih kukuh dalam menangani isu-isu daripada perubahan iklim dan peralihan tenaga hinggalah keselamatan kesihatan.

“Ini adalah kemuncak perkongsian, yang disokong di peringkat tertinggi. Ia memberi komitmen kepada kami untuk mendalami lagi kerjasama antara negara, dalam bidang baharu dan memodenkan hubungan kami untuk generasi yang akan datang,” kata kenyataan media daripada Suruhanjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur meraikan ulang tahun kedua CSP yang ditandatangani pada 27 Januari 2021.

Untuk membina hubungan ekonomi yang saling menguntungkan, pada tahun 2023 Australia akan mendraf Strategi Ekonomi Asia Tenggara hingga 2040 yang baru.

Dalam data terkini, Malaysia merupakan rakan dagangan kedua terbesar Australia di kalangan negara anggota ASEAN dan rakan kongsi ke-9 terbesar di dunia.

Menurut kenyataan media itu lagi, tumpuan utama perdagangan dua hala adalah dalam bidang pertanian, perikanan dan produk perhutanan, dengan ia saling melengkapi dan mempunyai potensi yang besar untuk berkembang.

Perubahan iklim dan ekonomi hijau adalah keutamaan selanjutnya dengan kedua-dua negara komited dalam mencapai wasap rumah hijau sifar bersih menjelang 2050.

“Pada COP27 November lalu, kami (Malaysia-Australia) bersama-sama melancarkan projek untuk membina Sistem Pengurusan Maklumat Gas Rumah Hijau Malaysia, yang akan membolehkan pengiraan pelepasan gas rumah hijau yang cekap.

“Kami juga meneroka peluang baharu dalam peralihan tenaga hijau, termasuk sumber tenaga yang boleh diperbaharui, penyimpanan bateri, pengurusan grid, simpanan kuasa hidro dan hidrogen,” kata kenyataan itu lagi.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon