AS berminat sokong peranan Pulau Pinang sebagai hab semikonduktor - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


AS berminat sokong peranan Pulau Pinang sebagai hab semikonduktor

AS berminat sokong peranan Pulau Pinang sebagai hab semikonduktor

10 Nov 2021

Amerika Syarikat (AS) mengulangi komitmennya ke arah memperkukuh hubungannya dengan Pulau Pinang dan berminat dalam menyokong peranan negeri itu sebagai hab semikonduktor dan rantaian bekalan kritikal yang lain.

Dalam lawatan dua hari ke negeri itu sejak 8 Nov, Duta Besar AS ke Malaysia Brian McFeeters mengadakan pertemuan dengan komuniti perniagaan AS yang berkembang maju di Pulau Pinang untuk berbincang mengenai cabaran dan peluang, kepentingan daya tahan rantaian bekalan dan potensi besar untuk hubungan ekonomi yang lebih erat di antara AS dengan Pulau Pinang.

“Pulau Pinang adalah nod pusat bagi rantaian bekalan global membabitkan banyak industri utama dan rakan utama dalam menyokong pelaburan AS.

“Kerajaan AS komited untuk menyokong daya tahan rantaian bekalan di Pulau Pinang, membina hubungan perniagaan lebih kukuh dengan negeri ini dan memperkuat hubungan perdagangan AS-Malaysia secara keseluruhan,” katanya menerusi kenyataan bersempena lawatan berkenaan.

McFeeters turut mengadakan pertemuan dengan Yang Dipertua Negeri Tun Datuk Seri Utama Ahmad Fuzi Abdul Razak dan Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow.

Dalam lawatannya itu, duta berkenaan bercakap mengenai isu-isu seperti kepimpinan korporat AS dalam alam sekitar, tadbir urus sosial dan korporat, sambil berharap syarikat AS akan terus menjadi peneraju dalam amalan kemampanan dan menyumbang kepada matlamat Malaysia untuk mencapai pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon