B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Soft Space

Soft Space adalah syarikat teknologi pembayaran mudah alih, yang beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia. Soft Space memberi tumpuan kepada pengembangan penyelesaian inovatif untuk industri perbankan dan pembayaran. Penyelesaian Soft Space MPOS diiktiraf di peringkat antarabangsa dan digunakan oleh 8 institusi kewangan di seluruh Asia.

Sebagai syarikat teknologi baharu, kami berasa bertuah apabila melihat kerajaan menghargai dan menyokong syarikat-syarikat teknologi baharu, sekaligus menghilangkan persepsi bahawa hanya syarikat besar yang sering mendapat sokongan yang sedemikian.

Dengan bantuan MIDA (R&D, Pensijilan, Latihan dan Penyumberan Luar), Soft Space kini dapat mempercepat pertumbuhan dan kemampuan inovasi dalam jangka waktu yang lebih pendek. Ini juga membolehkan Soft Space membina asas R&D yang kuat seiring dengan usaha kami memperkenalkan produk baru seperti Chip & Pin, Contactless dan Proximity Payment dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

Sepanjang proses keseluruhan untuk mendapatkan geran ini, kami dapati bahawa MIDA sangat informatif, profesional dan membantu. Kami di Soft Space berterima kasih kepada pasukan MIDA yang ditugaskan untuk membantu kami. Soft Space berada di landasan yang betul, berkembang dengan pesat dan sekaligus memperkukuh kehadiran kami di seluruh dunia.

Soft Space


Content Type:

Duration:

IKEA ditubuhkan pada tahun 1943 oleh Ingvar Kamprad dan kedai pertama (termasuk bilik pameran) dibuka di Almhult, Sweden pada tahun 1958. Sejak itu, IKEA telah mengembangkan konsep dan rangkaian produk yang kuat berkaitan peralatan perabot rumah, yang memberi fokus pada fungsi, kualiti dan harga yang berpatutan. Pada masa ini, terdapat sejumlah 229 kedai IKEA di 33 negara / wilayah, dan pendapatan syarikat mencapai 14.8 bilion euro pada tahun 2005. Lebih daripada 400 juta orang telah mengunjungi kedai IKEA di seluruh dunia. Katalog IKEA mempunyai sejumlah 160 juta salinan yang dicetak dalam 52 edisi dan 25 bahasa.

IKEA ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1999 dengan pusat pengedarannya dijadikan sebagai hab serantau untuk pasaran Asia Pasifik syarikat ke 16 gedung di tujuh negara Asia Pasifik.

“Malaysia telah dipilih kerana kedudkan geografinya di tengah-tengah Asia dan jaringan logistik dan infrastruktur pelabuhannya yang berkembang dengan baik” kata Vic Kurzeja, Pengurus Besar Pusat Pengedaran IKEA Malaysia. “Kami mendapati persekitaran perniagaan dan sosial di Malaysia yang stabil dan boleh dipercayai yang membolehkan kami memberi fokus pada matlamat pengembangan jangka panjang kami”

Hari ini, pusat pengedaran IKEA, dengan kapasiti penyimpanan sebanyak 130,000 palet mempunyai 220 rakan sekerja. Elemen utama rangkaian dan strategi logistik syarikat adalah untuk mengembangkan bahagian pasarannya di Asia Pasifik pada tahun-tahun mendatang.

IKEA akan terus membangun dan mengoptimumkan hab logistiknya di Malaysia dengan menerapkan teknologi Frekuensi-Radio pada tahun 2007 untuk memantau aliran inventori syarikat dan terus melabur untuk menyokong pengembangan kompetensi tempatan.

Kepelbagaian etnik Malaysia dan tenaga kerja yang berpendidikan tinggi membolehkan IKEA mencari tenaga kerja yang sesuai untuk memenuhi keperluan sumber manusia syarikat.

IKEA


Content Type:

Duration:

I-Berhad ditubuhkan pada 2 Februari 1967 dengan nama Sanyo Industries (Malaysia) Sdn Bhd. Ia disenaraikan di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 29 September 1969 dan telah menggunakan nama sekarang pada 12 Ogos 1999.

Walaupun Kumpulan bermula sebagai pengeluar alat perkakasan rumah, visinya hari ini adalah untuk mengahsilkan produk bagi rumah masa depan – rumah pintar. Oleh itu, Kumpulan telah menerokai industri produk digital. Langkah pertama ke arah ini adalah dengan pelancaran jenama “i”. Kumpulan ini mengambil langkah lebih jauh untuk merealisasikan visi ini dengan mempelbagaikan industri IT pada tahun 2000 dan kemudiannya menceburkan diri dalam perniagaan automasi rumah dengan pengenalan sistem i-home.

Pada tahun 2002, Kumpulan ini memperluas asas produk digitalnya dengan memperkenalkan kamera digital, projektor, DVD dan pemain MP3. Hari ini, Kumpulan ini mempunyai dua unit perniagaan utama – unit perkakasan pintar dan unit produk digital.

Walaupun Kumpulan bermula sebagai pengeluar peralatan asas, kumpulan ini telah berubah menjadi kumpulan pemasaran, di mana aset utamanya adalah jenama, rangkaian pemasaran dan pengedaran, jaminan kualiti dan infrastruktur sokongan perkhidmatan.

Sebagai jenama global Malaysia, produk “i” telah diedarkan tidak hanya ke negara-negara di kawasan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) dan Organisasi Negara-negara Islam (OIC), tetapi juga ke Eropah. Di arena global, kumpulan ini memanfaatkan inovasi produk, masa untuk memasarkan, reka bentuk pembungkusan dan nilai untuk wang.

I-Berhad


Content Type:

Duration:

Sejak hari pertama menginjakkan kaki di Malaysia, Ericsson telah menjadi pemain utama dalam evolusi industri telekomunikasi Malaysia. Bersama dengan pelanggan kami, kami telah terlibat secara aktif dalam menyumbang ke arah kemajuan perkhidmatan telekomunikasi di negara ini.

Dasar-dasar kerajaan yang dilaksanakan mendorong pertumbuhan dan mempromosikan pelaburan dalam iklim politik yang stabil. Malaysia mempunyai infrastruktur yang maju dan hubungan industri yang kuat dengan industri sokongan, sekaligus menyediakan persekitaran perniagaan yang sangat baik. Di samping itu, tenaga kerjanya juga berpendidikan dan produktif.

Semua ini menjadikan Malaysia pilihan terbaik untuk pelaburan.

Ericsson


Content Type:

Duration:

Pada tahun 1978, James Dyson, yang tidak gembira dengan alat pembersih vakum yang paling berkualiti di pasaran pada masa kerana sering tersumbat dengan debu dan kehilangan penyedut, telah mengambil keputusan untuk mula mengembangkan pembersih vakumnya sendiri. Setelah lima tahun dan setelah menghasilkan 5,127 prototaip, Dyson akhirnya menyempurnakan teknologi multi-siklon. Reka bentuk yang dipatenkan menggunakan daya sentrifugal untuk memisahkan kotoran, debu dan serpihan daripada udara tanpa mengurangkan kuasa sedutan dan tanpa beg. Ditolak oleh banyak syarikat terkenal, bank dan pemodal teroka, Dyson akhirnya berjaya melesenkan teknologinya di Jepun yang merupakan pusat elektronik pengguna,. Selepas itu, Dyson mereka dan memantau pembuatan G-Force, yang dilancarkan pada tahun 1986.

Pendapatan daripada royalti G-Force membolehkan Dyson dan pasukan kecilnya untuk terus mengembangkan teknologi siklonnya, dengan beroperasi daripada sebuah bengkel kebun. Pada bulan Mei 1993, Dyson mula mengeluarkan pembersih vakum dengan namanya sendiri, bermula dengan Dyson DCO1. Walaupun terdapat beberapa kekurangan, DCO1 muncul sebagai pembersih vakum terlaris di UK dalam jangka masa lapan belas bulan.

Sejak prototaip 0001, James Dyson, yang kini bekerja dengan 350 jurutera yang mempunyai visi yang sama, terus mempersoalkan semuanya; mencari pendekatan yang lebih baik dan berbeza untuk peralatan pengguna harian.

Sean Robinson, RDD dan Pengarah Operasi Dyson mengatakan, “Kami memilih Malaysia untuk aktiviti pemasangan mesin kami kerana kedudukan globalnya sebagai negara yang unggul dalam pembuatan. Jurutera penyelidikan dan pembangunan kami mempunyai hubungan rapat dengan rakan mereka di Malaysia dan sebaliknya. Dyson kini menghasilkan berjuta-juta pembersih vakum setiap tahun menggunakan teknologi dan proses pembuatan terkini. ”

Pengujian yang teliti adalah asas bagi Dyson. Jurutera ujian di UK dan Malaysia melakukan ujian selama 30,000 jam setiap bulan dan baru-baru ini kemudahan pengujian baru telah dibuka di Johor Bahru. Lebih 150 rig ujian mekanikal yang berbeza digunakan oleh juruteknik ujian untuk meniru dan memahami cabaran penggunaan pembersih vakum di rumah.

DC15 The BallTM adalah pembersih vakum terbaru Dyson dan menandakan langkah terbesarnya ke hadapan sejak DCO1. Pemegang pembersih vakum tradisional adalah kaku, membebankan dan memenatkan untuk digunakan. Dengan The BallTM, jurutera Dyson meletakkan badan mesin ke atas bola untuk menempatkan motor – iaitu sebagai pusat graviti. Ini membolehkan pengendalian mesin yang lebih baik; pembersihan lebih berkesan keran ia bergerak secara melintang atau zig-zag di sekitar perabot. DC15 mengambil masa tiga tahun untuk dibangunkan dan syarikat telah memfailkan 182 paten untuk model ini, namun masih belum diluluskan.

Dyson


Content Type:

Duration:

Trend pengembangan dan globalisasi pasaran yang bermula beberapa tahun lalu telah mendorong Alcatel, salah satu pemimpin dunia dalam penyediaan sistem telekomunikasi, untuk meningkatkan kehadirannya di pasaran asing. Menyedari potensi pertumbuhan yang sangat besar di pasaran Asia, Alcatel memilih Malaysia sebagai platform serantau bagi aktiviti pemasaran dan perindustrian. Bagi kami, keputusan ini didorong oleh beberapa keputusan perniagaan yang kukuh.

Pertama, Malaysia merupakan sebuah pasaran penting dan maju bagi produk Alcatel yang berkualiti tinggi dan lebih mahal. Kedua, Malaysia terletak di tengah-tengah Asia Tenggara dan memiliki infrastruktur yang maju, tenaga kerja mahir, dan semua industri sokongan yang diperlukan. Ketiga, kerajaan Malaysia telah menunjukkan bahawa ia sentiasa komited untuk mendorong persekitaran mesra perniagaan meskipun semasa krisis dan sentiasa menyediakan persekitaran yang stabil untuk menjalankan perniagaan.

Akhir sekali, Malaysia mempunyai banyak aset semula jadi dan budaya yang unik dan pelbagai. Ia sememangnya merupakan sebuah negara yang indah untuk didiami dan bekerja.

Alcatel


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X