B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Toray

Toray Industries Inc. telah ditubuhkan di Jepun pada tahun 1926. Ia adalah konglomerat kimia yang telah mempelbagaikan perniagaannya di seluruh dunia. Operasi Toray di Malaysia, yang bermula pada tahun 1970-an, merupakan salah satu pelaburan utama Toray di luar Jepun. Secara kolektifnya ia dikenali sebagai Toray Group (Malaysia) dan di bawah pengawasan Toray Industries (Malaysia), Toray mengendalikan tujuh kilang pembuatan di taman perindustrian strategik Pulau Pinang melalui Penfibre, Penfabric dan Toray Plastics (Malaysia) dan usaha sama Toray BASF PBT Resin di Kuantan, Pahang. Pada masa ini, Kumpulan ini menjalankan perkilangan dan pemasaran Gentian Polyester Staple, Tekstil (kain siap, kain yang dicelup benang dan benang kelabu untuk benang jahitan), Resin Plastik Kejuruteraan (ABS & PBT) dan Filem Terephthalate Polyethylene (Filem Poliester), termasuk Filem Pemisah Bateri.

Selain aktiviti pemodenan dan pengembangan kilang yang berterusan, usaha sama lain, Pusat Perolehan Antarabangsa dan syarikat perkhidmatan, Toray Malaysia Systems Solution ditubuhkan untuk melengkapkan operasi Kumpulan di dalam atau luar negara.

Sejak ditubuhkan lebih daripada 47 tahun yang lalu, Toray tertarik dengan iklim ekonomi dan politik Malaysia yang stabil, lokasi strategik, rantaian bekalan bahan mentah yang terintegrasi dengan baik, infrastruktur moden, sumber tenaga yang banyak, insentif cukai dan pelaburan yang pelbagai serta tenaga kerja yang berkemahiran tinggi .

Lebih penting lagi, Toray telah mendapat sokongan, nasihat dan pertolongan yang luar biasa daripada pihak berkuasa Persekutuan, terutamanya MIDA dan MITI, yang telah membantu kami berkembang dengan pesat seiring dengan perkembangan ekonomi Malaysia. Toray berusaha untuk terus mengembangkan operasi Malaysia melalui projek-projek inovatif yang akan meningkatkan kedudukan Kumpulan kami dalam rantaian nilai di peringkat serantau ”kata Ketua Perwakilan Toray di Malaysia merangkap Pengarah Urusan Toray Industries (Malaysia), Encik Teh Hock Soon.

Sebagai warga korporat yang bertanggungjawab, Toray berdedikasi untuk melestarikan persekitaran hijau kami dan menyumbang kembali kepada masyarakat setempat melalui pelbagai projek CSR. Antaranya, penubuhan Yayasan Sains Toray Malaysia untuk mempromosikan sains dan teknologi di Malaysia sejak tahun 1993 dan sumbangan Pusat Pengetahuan Toray-USM di USM, kompleks kolam renang bersaiz Olimpik di Seberang Jaya dan papan skor Video elektronik di Stadium Batu Kawan.

Toray


Content Type:

Duration:

Sharp telah berada di Malaysia selama lebih dari 25 tahun dan masih terus berkembang. Sehingga kini kita mempunyai enam syarikat yang menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 8,500 orang pekerja. Setiap syarikat mempunyai pengkhususan tersendiri dalam pembuatan produk untuk pasaran eksport dan domestik.

Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd. (SEM) telah berada di Malaysia selama enam tahun dan merupakan yang termuda di antara syarikat Sharp di Malaysia. Sebagai pusat R&D, SEM telah membolehkan kakitangan kami untuk melakukan penyelidikan, reka bentuk, pembangunan dan pengujian produk baru, selain berfungsi sebagai pusat pemerolehan global dan pengedar bahagian dan perkhidmatan.

Tenaga kerja yang menarik di Malaysia memungkinkan penyatuan aktiviti R&D kami di negara ini. 250 daripada 650 jurutera Malaysia Sharp bekerja di SEM. Jurutera tempatan kami sangat kreatif dan terlibat secara aktif dalam reka bentuk dan pembangunan produk kami.

Malaysia adalah pangkalan pengeluaran eksport luar pesisir terbesar Sharp di dunia. Kami mendapati bahawa Malaysia adalah tempat yang sesuai untuk pelaburan atas pelbagai faktor.

Pertama, kerajaan sangat menyokong syarikat yang melabur di Malaysia – masalah kami diselesaikan dengan cepat dan bantuan sentiasa tersedia. Permohonan SEM untuk status ibu pejabat operasi telah dipermudah dan tanpa kerumitan. Pencapaian ISO 14001 pada Disember 1999 adalah hasil sokongan kerajaan tempatan.

Manfaat lain bagi kami adalah Malaysia telah menjadi lokasi pengeluaran bagi banyak syarikat yang terlibat dalam industri elektrikal dan elektronik. Pelbagai pengeluar produk siap, bahagian dan bahan mentah beroperasi di sini, dan kerana persekitaran yang kompetitif ini, Malaysia dapat menawarkan produk berkualiti tinggi pada harga yang kompetitif.

Sharp


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X