This site
is mobile
responsive


Penjimatan dan Kecekapan Tenaga

Penjimatan dan
Kecekapan Tenaga

Sebagai sebahagian daripada usaha Kerajaan untuk memastikan pembangunan ekonomi yang mampan, Pelan Tindakan Kecekapan Tenaga Negara 2016-2025 telah diwujudkan untuk mendorong penerapan kecekapan tenaga dalam sektor awam dan swasta melalui pengurangan pertumbuhan permintaan elektrik sebanyak 8% selama 10 tahun dengan jumlah pengurangan pelepasan Gas Rumah Hijau (GRK) yang bersamaan dengan 38 juta tan karbon dioksida.

78.3%

Pelaburan Domestik

(RM783.2 juta)

RM1.0 bil

Jumlah Pelaburan Diluluskan pada 2020

90%

21.7%

Pelaburan Asing

(RM225.0 juta)

RM1.0 bil

Jumlah Pelaburan Diluluskan pada 2020

78.3%

Pelaburan Domestik

(RM783.2 juta)

21.7%

Pelaburan Asing

(RM225.0 juta)

24

Projek Diluluskan

164

Peluang Pekerjaan

Untuk statistik lanjut, sila klik di sini.

Sokongan Kerajaan

Kerajaan terus mengutamakan penggunaan hijau dengan melanjutkan Elaun Cukai Pelaburan Hijau untuk pembelian aset teknologi hijau dan Pengecualian Cukai Pendapatan Hijau ke atas penggunaan perkhidmatan teknologi hijau sehingga 2023. ITE juga dilanjutkan untuk syarikat yang menjalankan aktiviti pajakan solar untuk meningkatkan penyertaan Skim Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) yang diperkenalkan oleh Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA).

Sorotan Pelabur Kami

"Pada September 2019, Mewaholeo menjadi kilang minyak sawit pertama di Malaysia yang menghasilkan dan mengeksport penghantaran pertama RBDPO yang diperakui MSPO ke pasaran antarabangsa."

- Mewaholeo, anak syarikat Mewah Group

Memulakan Perniagaan

MIDA memberikan sokongan yang menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber kami, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi anda di sini.
1. Garis Panduan untuk Permohonan Galakan dan/atau Jawatan Pegawai Dagang
2. Senarai Semak Permohonan Galakan Teknologi Hijau - Projek Hijau
3. Permohonan Galakan dan/atau Jawatan Pegawai Dagang
wpChatIcon
X