contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Penjimatan dan Kecekapan Tenaga

Penjimatan dan
Kecekapan Tenaga

Sebagai sebahagian daripada usaha Kerajaan untuk memastikan pembangunan ekonomi yang mampan, Pelan Tindakan Kecekapan Tenaga Negara 2016-2025 telah diwujudkan untuk mendorong penerapan kecekapan tenaga dalam sektor awam dan swasta melalui pengurangan pertumbuhan permintaan elektrik sebanyak 8% selama 10 tahun dengan jumlah pengurangan pelepasan Gas Rumah Hijau (GRK) yang bersamaan dengan 38 juta tan karbon dioksida.

31.5%

Pelaburan Domestik

(RM168.86 juta)

RM536.44 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan pada 2019

90%

68.5%

Pelaburan Asing

(RM367.58 juta)

RM536.44 mil

Total Approved Investments in 2019

31.5%

Domestic Investments

(RM168.86 mil)

68.5%

Foreign Investments

(RM367.58 mil)

75

Projek Diluluskan

148

Peluang Pekerjaan

RM367.58 juta

Pelaburan Asing

Sorotan Pelabur Kami

"Pada September 2019, Mewaholeo menjadi kilang minyak sawit pertama di Malaysia yang menghasilkan dan mengeksport penghantaran pertama RBDPO yang diperakui MSPO ke pasaran antarabangsa."

- Mewaholeo, anak syarikat Mewah Group

Galakan Teknologi Hijau

Kerajaan berterusan memberi keutamaan kepada penggunaan teknologi hijau dengan melanjutkan Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) untuk pembelian aset teknologi hijau dan Pengecualian Cukai Pendapatan Hijau (GITE) untuk penggunaan perkhidmatan teknologi hijau sehingga 2023. GITE juga dilanjutkan untuk syarikat yang menjalankan aktiviti penyewaan solar untuk meningkatkan penyertaan dalam Skim Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) yang diperkenalkan oleh Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA).

Memulakan Perniagaan

MIDA memberikan sokongan yang menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber kami, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi anda di sini.
Garis Panduan untuk Permohonan Galakan dan/atau Jawatan Pegawai Dagang
Galakan Teknologi Hijau - Projek Hijau
Permohonan Galakan dan/atau Jawatan Pegawai Dagang
wpChatIcon
X