Pemulihan permintaan dilihat - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pemulihan permintaan dilihat

Pemulihan permintaan dilihat

02 Apr 2022

Pengilang Malaysia menyatakan keyakinan mengenai prospek keluaran pada tahun akan datang, walaupun tahap sentimen keseluruhan merosot ke tahap paling lemah sejak Oktober lalu.

S&P Global berkata walaupun banyak syarikat mengaitkan keyakinan dengan harapan bahawa sekatan pandemik nasional dan antarabangsa akan menarik dan membantu pemulihan dalam permintaan, firma lain bimbang bahawa perang di Ukraine akan memburukkan lagi tekanan harga dan bekalan serta terus menahan peningkatan kukuh dalam operasi. syarat.

Ketua ekonomi perniagaan Chris Williamson berkata Mac menyaksikan pengilang sekali lagi bergelut menghadapi tekanan kadar jangkitan Covid-19 yang tinggi, kelewatan rantaian bekalan, kekurangan kakitangan dan peningkatan kos, yang kesannya diburukkan lagi oleh peningkatan ketidakpastian geopolitik yang disebabkan oleh pencerobohan Ukraine, menurut kepada BK.

“Perang itu bukan sahaja menambah kepada gangguan bekalan global dan membawa kepada lonjakan harga tenaga dan komoditi lain, tetapi juga telah mendorong permintaan global yang semakin mereda.

“Walaupun bulan-bulan akan datang, tekanan daripada wabak itu akan terus reda, jelas bahawa banyak pengeluar bimbang angin bertiup dari perang akan mengatasi lantunan gelombang Covid-19 terkini,” katanya.

Indeks pengurus pembelian (PMI) Pembuatan S&P Global Malaysia yang diselaraskan secara musim jatuh kepada 49.6 pada Mac daripada 50.9 pada Februari, dengan bacaan terkini menunjukkan sedikit kemerosotan dalam kesihatan sektor itu yang pertama sejak September 2021.

Dalam nota penyelidikan berasingan, S&P Global berkata keadaan operasi di seluruh sektor pembuatan Asean bertambah baik sederhana pada Mac, sekali gus memanjangkan urutan pengembangan semasa kepada enam bulan, menurut data PMI terkini.

Ia berkata peningkatan selanjutnya dalam output dan pesanan baharu menyokong tajuk PMI.

“Itu berkata, pengilang melihat satu lagi slaid dalam bilangan tenaga kerja. Sementara itu, gangguan berterusan dalam rantaian bekalan membawa kepada tekanan inflasi yang lebih kuat,” kata S&P Global.

Tajuk PMI mencatatkan 51.7 pada Mac, turun daripada 52.5 pada Februari. Data terkini menunjukkan kehilangan momentum pertumbuhan apabila kadar peningkatan dalam kesihatan sektor pembuatan Asean perlahan untuk bulan kedua berturut-turut dan paling lemah selama enam bulan.

Ahli ekonomi S&P Global Maryam Baluch berkata angka PMI utama menandakan kehilangan momentum pertumbuhan dalam sektor pembuatan Asean, apabila pengeluaran dan pengembangan pesanan baharu menjadi lemah.

“Pertumbuhan output kekal terhad kerana isu-isu bahagian bekalan berterusan. Yang berkata, peningkatan yang lebih perlahan dalam pengeluaran sebahagiannya berpunca daripada pengembangan yang lebih perlahan dalam pesanan baharu,” katanya.

Sementara itu, tekanan kos bertambah buruk, dengan inflasi harga input meningkat ke paras tertinggi. Oleh itu, pengeluar sekali lagi menaikkan purata caj jualan mereka, dalam usaha untuk melindungi margin keuntungan.

“Walaupun sentimen keseluruhan kekal positif, data asas menunjukkan kepada angin kencang. Sektor ini terus dihalang oleh masalah bekalan yang berterusan dan kekurangan bahan yang meluas, yang dijangka berterusan sepanjang tahun ini,” tambah Baluch.

Sumber: Berita Kini

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon