B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA, UMW bekerjasama tarik pelaburan bernilai tinggi

MIDA, UMW bekerjasama tarik pelaburan bernilai tinggi

16 Mac 2021

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan konglomerat antarabangsa, UMW Corp Sdn Bhd menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk meneroka bidang kerjasama yang berpotensi untuk menarik pelaburan yang akan memberi nilai kepada ekonomi.

MIDA dan UMW menjangka untuk memanfaatkan kemampuan dalam sektor seperti mobiliti, aeroangkasa, mesin dan peralatan, pembuatan dan kejuruteraan, latihan bakat (melatih pekerja), penyelidikan dan pembangunan serta pembangunan tanah industri.

MoU ini akan menjadi batu loncatan untuk mempercepat pihak berkepentingan dalam industri yang inovatif dan bernilai tinggi, termasuk kumpulan UMW untuk merebut peluang yang wujud daripada revolusi teknologi dalam kebiasaan baharu.

Ketua Pegawai Eksekutif MIDA, Datuk Azman Mahmud, berkata kerjasama itu akan memudahkan ekosistem industri negara dengan infrastruktur dan teknologi baru yang sangat diperlukan.

“MIDA yakin bahawa melalui kepakaran dan rangkaian industri UMW yang luas dalam sektor automotif, peralatan, pembuatan, kejuruteraan, serta minyak dan gas, penggiat tempatan dan penyedia teknologi kami dapat memperoleh keuntungan dalam rangkaian rantaian bekalan global,” katanya.

Kerjasama itu juga akan meningkatkan usaha berterusan kerajaan untuk menempatkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan utama di rantau ini, katanya.

“Sokongan untuk perniagaan akan merangkumi insentif cukai yang kompetitif untuk memacu aktiviti pelaburan di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dan Unit Percepatan dan Koordinasi Projek bagi memudahkan pelaksanaan projek yang diluluskan.

“Ini termasuk inisiatif Pusat Sehenti yang diwujudkan tepat pada masanya untuk membolehkan pelancong perniagaan melakukan perjalanan dan meneruskan pekerjaan mereka di Malaysia sepanjang tempoh pandemik COVID-19,” katanya.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan UMW Holdings Bhd, Datuk Ahmad Fuaad Kenali, berkata kerjasama kukuh antara agensi kerajaan dan sektor swasta adalah penting bagi meletakkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang menarik.

Menurut kenyataan itu, Malaysia mencatatkan pelaburan yang diluluskan sebanyak RM164 bilion melalui 4.599 projek di sektor pembuatan, perkhidmatan, dan primer pada 2020.

Pelaburan ini dijangka dapat mewujudkan sebanyak 114,673 pekerjaan baharu selepas ia dilaksanakan.

MIDA berkata, ia juga telah mengenal pasti projek pelaburan asing berprofil tinggi, termasuk syarikat dalam senarai Fortune 500, di sektor pembuatan dan perkhidmatan.

Rundingan sedang berjalan dengan syarikat daripada pelbagai sektor seperti automotif, kimia dan elektronik untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat pembuatan, perkhidmatan dan rantaian bekalan global bernilai tinggi.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon
X