B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Memanfaatkan data, teknologi untuk memupuk pemulihan – Tengku Zafrul

Memanfaatkan data, teknologi untuk memupuk pemulihan – Tengku Zafrul

09 Sep 2021

Data dan teknologi akan menjadi antara elemen penting dalam memetakan wabak pemulihan ekonomi pasca COVID-19, kata Menteri Kewangan dan Menteri Penyelaras Rancangan Pemulihan Nasional (NRP), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Aziz.

Beliau berkata, pemerintah akan memanfaatkan kekuatan data untuk membantu negara menjadi lebih tangkas dan responsif, disoroti oleh semangat inklusiviti ke arah ketahanan yang lebih baik dan kesejahteraan bersama.

Tengku Zafrul menyatakan bahawa Pelan Pembangunan Ekonomi Digital, atau MyDIGITAL, sangat penting dalam mendorong sektor perniagaan untuk bersaing di arena global, kerana ia menangani infrastruktur digital dan ekosistem digital.

“Yang pertama merangkumi pelaburan melalui projek Jaringan Digital Nasional (JENDELA), pelaburan untuk memperkukuhkan hubungan dengan rangkaian kabel dasar laut antarabangsa hingga 2023, dan juga rancangan 10 tahun untuk pelaksanaan 5G di seluruh negara dan dalam perkhidmatan cloud,” katanya .

Dalam ucapan khas semasa Sidang Kemuncak Pemulihan Nasional yang hampir diadakan hari ini, dia mengatakan bahawa usaha itu juga termasuk memperkuat ekosistem digital, menyokong penggunaan digital serta perlindungan privasi dan data.

Mengenai aspirasi 5G negara, katanya kerajaan juga mempercepat pengembangan dan pertumbuhan sambungan dan liputan 5G berkelajuan tinggi, berpatutan dan boleh dipercayai.

“Kami akan memulakan Fasa 1 dengan liputan 10 peratus 5G di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Cyberjaya pada akhir 2021.

“Fasa 1b akan merangkumi sekitar 40 peratus liputan di bandar-bandar besar di Selangor, Johor, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak pada akhir tahun 2022, diikuti oleh seluruh negara secara berperingkat dengan liputan nasional 100 peratus yang disasarkan pada tahun 2024,” katanya .

Gabungan, langkah-langkah ini akan menangani usaha jangka pendek untuk menempatkan pembukaan semula Malaysia pada kedudukan yang lebih kuat sambil memastikan bahawa negara berada dalam posisi yang baik untuk memanfaatkan sepenuhnya megatrend esok pada pertengahan dan jangka panjang, katanya.

Tengku Zafrul juga menyatakan harapannya agar NRP dan Belanjawan 2022 berfungsi sebagai templat, bukan hanya mengenai cara keluar dari wabak itu, tetapi juga bagaimana untuk mengatasi cabaran yang lebih mendesak yang akan datang.

“Untuk itu, saya menyeru semua pihak, pemerintah, sektor swasta dan organisasi masyarakat madani untuk bersatu sebagai satu ‘Keluarga Malaysia’. Mari bersama, dan menang bersama,” tambahnya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon
X