Malaysia lonjak 15 anak tangga dalam Indeks Prestasi Logistik Bank Dunia 2023 - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia lonjak 15 anak tangga dalam Indeks Prestasi Logistik Bank Dunia 2023

Malaysia lonjak 15 anak tangga dalam Indeks Prestasi Logistik Bank Dunia 2023

26 Apr 2023

Malaysia melonjak 15 anak tangga dalam Indeks Prestasi Logistik (LPI) Bank Dunia 2023 untuk berada di kedudukan ke-26, menjadi negara kedua terbaik selepas Singapura dalam kalangan negara ASEAN.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pengarah Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) Datuk Abdul Latif Abu Seman berkata ia merupakan lonjakan ketara dari kedudukan ke-41 pada 2018 dan ke-32 pada 2016, dan kedudukan terbaik yang dicapai Malaysia ialah di tangga ke-25 dalam laporan LPI Bank Dunia 2014.

Laporan LPI edisi ketujuh ‘Connecting to Compete’ dikeluarkan selepas tiga tahun gangguan rantaian bekalan semasa pandemik Covid-19 dan ia merangkumi pandangan terkini mengenai prestasi logistik perdagangan di 139 negara.

Abdul Latif berkata laporan LPI adalah penanda aras untuk membantu negara mengenal pasti apa yang boleh dilakukan untuk penambahbaikan dalam logistik perdagangan antarabangsa bagi meningkatkan daya saing.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon