B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia komited tarik pelaburan dalam EV

Malaysia komited tarik pelaburan dalam EV

15 Feb 2023

Malaysia komited untuk menarik pelaburan dalam industri kenderaan elektrik (EV) dan mencapai sasaran negara membuat EV termasuk hibrid (xEV) sekali gus menyumbang 15 peratus kepada jumlah keseluruhan industri (TIV) ) menjelang 2030.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata negara dijangka mencapai sasaran pembuatan xEV sebanyak 38 peratus daripada TIV tempatan menjelang 2040.

“Dari segi infrastruktur pengecasan, kerajaan menyasar untuk menyediakan sekurang-kurangnya 10,000 unit kemudahan pengecasan awam menjelang 2025,” katanya semasa berucap melancarkan EQS 500 4MATIC, kereta Mercedes-Benz elektrik sepenuhnya yang pertama dipasang di dalam negara (CKD) di kilang pengeluarannya di sini, pada Rabu.

Beliau berkata kerajaan mengutamakan pembangunan ekosistem EV manakala Jabatan Perancangan Bandar dan Desa di bawah Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan juga sedang merangka pekeliling untuk memudahkan proses kelulusan stesen pengecasan di peringkat kerajaan tempatan.

“MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri) juga mengalu-alukan sokongan berterusan daripada pihak industri untuk membuat EV dan komponen pentingnya di negara ini.

“Kementerian juga telah mencadangkan pakej insentif tambahan yang menarik untuk menggalakkan pembangunan ekosistem EV,” katanya.

Semasa sidang media, Tengku Zafrul berkata sasaran untuk EV menyumbang 15 peratus kepada TIV menjelang 2030 boleh dicapai melalui kecanggihan teknologi, yang juga akan membantu mengurangkan harga EV.

Mercedes EQS 500 4MATIC yang berharga RM648,888 (tidak termasuk insurans) akan tersedia untuk pasaran mulai pertengahan Mac. 

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon