B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia, Indonesia meterai kerjasama halal Jun ini

Malaysia, Indonesia meterai kerjasama halal Jun ini

14 Feb 2023

Malaysia dan Indonesia dijangka menandatangani Memorandum Kerjasama (MoC) untuk mengalakkan perdagangan sektor halal antara kedua-dua negara pada Jun depan, demikian menurut Kementerian Agama Indonesia.

Ketua Setiausahanya, Nizar Ali, berkata draf MoC yang disepakati Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal (BPJPH) Indonesia dan Sekretariat Majlis Halal Malaysia di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah dibincangkan sejak pertengahan 2022 dan dimuktamadkan pada Januari tahun ini.

“Kita berharap MoC halal Indonesia-Malaysia ini dapat ditandatangani ketika Presiden Joko Widodo berkunjung ke Malaysia pada Jun,” katanya dalam satu kenyataan.

Nizar menerima kunjungan Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Hakimah Mohd Yusoff diiringi Atase Agama Kedutaan Besar Malaysia, Muhammad Naqzrul Azraf Mohd Nazarludin di pejabatnya di Jakarta, Khamis lalu.

Menurut koordinator kerjasama BPJPH Fertiana Santy, MoC berkenaan sangat dinantikan oleh pemain industri yang mana akan membolehkan pengiktirafan bersama sijil halal di kedua-dua negara dapat dilaksanakan.

Sementara itu, Hakimah berharap pengurusan industri halal di Indonesia, Malaysia dan Singapura akan menjadi lebih sistematik berbanding negara lain termasuk di Eropah.

Menurut Laporan Tahunan Ekonomi Halal Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) 2022, Malaysia, Indonesia dan Turkiye adalah antara negara anggota OIC yang disenarai sebagai 20 pengeksport ekonomi halal terbaik dunia.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon