B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kilang busa tempat duduk Adient bakal jadi hab eksport

Kilang busa tempat duduk Adient bakal jadi hab eksport

29 Jun 2021

Kilang terbaharu milik Adient Automotive Seating Sdn. Bhd. (Adient) di Alor Gajah, Melaka telah mula mengeksport penyandar kepala ke Thailand dan Indonesia.

Pengarah Urusannya, AJ Dabydin berkata, kilang baharu yang bernilai RM10 juta dan dilengkapi dengan teknologi pengeluaran busa terkini itu bakal memenuhi keperluan pasaran tempatan dan juga eksport.

Menurut beliau, syarikat telah melabur sejak tahun 1983 dalam bidang tersebut secara kon­sisten untuk meningkatkan kapasiti operasi kilang sebagai usaha menjadi hab eksport ke rantau Asia Tenggara.

“Melalui inisiatif ini, kami akan menggalakkan penghasilan komponen di dalam negara, membangunkan keupayaan pembekal tempatan dan mencipta lebih banyak peluang pekerjaan dan hasil eksport bagi Malaysia serta penduduknya.

“Memanfaatkan amalan terbaik Kumpulan Adient yang me­rupakan pemimpin global dalam tempat duduk automotif, kami berusaha untuk membawakan pengalaman pemanduan kende­raan yang paling selamat dan selesa,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Dabydin menjelaskan, dalam mencapai misi menjadi hab utama eksport, kilang tersebut tetap memenuhi tanggungjawab untuk menjaga alam sekitar.

Antara usaha syarikat adalah untuk melaksanakan sistem pe­ngumpulan air hujan bagi mengu­rangkan kebergantungan kepada bekalan air perbandaran dan pemasangan panel solar untuk menjana tenaga elektrik untuk memacu pelbagai peralatan.

Tambah beliau, kilang ini juga dilengkapi peralatan rendah emisi karbon yang mendapat penarafan tenaga lima bintang dan menggunakan lampu LED di seluruh kilang.

“Usaha menerima pakai konsep Industri 4.0 dengan automasi dan teknologi pintar merupakan satu lagi pertimbangan pen­ting dalam strategi pembuatan ­Adient.

“Kami perlu melatih semula dan meningkatkan lagi kemahiran pekerja untuk mewujudkan interaksi manusia dengan mesin melalui kaedah yang lebih berkesan.

“Ia juga dapat memastikan pekerja selamat menerusi susun atur kilang yang membenarkan penjarakan fizikal satu meter dan laluan logistik yang dirancang dengan teliti,” jelas beliau.

Sumber: Kosmo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon