B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Jepun optimis prospek hubungan ekonomi yang lebih kukuh dengan Malaysia

Jepun optimis prospek hubungan ekonomi yang lebih kukuh dengan Malaysia

14 Dis 2020

Jepun dan Malaysia bersedia mewujudkan hubungan ekonomi yang lebih kukuh pada masa depan, demikian menurut Duta Jepun ke Malaysia Hiroshi Oka.

Beliau berkata Jepun adalah rakan perdagangan keempat terbesar bagi Malaysia pada tahun lepas dan sumber terbesar pelaburan langsung asing ke negara ini dengan menyumbang satu pertiga daripada jumlah pelaburan.

“Justeru, terdapat asas kukuh dalam hubungan perniagaan di antara Jepun dan Malaysia.

“Wujud prospek yang memberangsangkan bahawa hubungan baik ini akan lebih diperkukuhkan,” katanya dalam sidang akhbar selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman antara SIRIM Bhd dan Hitachi Asia (M) Sdn Bhd secara maya di sini, hari ini.

Mengenai unjuran, Oka berkata Malaysia dalam kedudukan yang baik untuk menarik syarikat-syarikat asing termasuk dari Jepun untuk mengembangkan asas rantaian bekalan mereka ke negara ini.

Beliau berkata, rantaian bekalan perlu diperkuatkan susulan pandemik COVID-19, antaranya menerusi kepelbagaian pangkalan pengeluaran.

“Berbanding menumpukan kepada satu tempat, kita perlu mempelbagaikan pangkalan pengeluaran untuk menjadikan keseluruhan rantaian bekalan kurang terjejas disebabkan krisis luaran yang tidak dijangka,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon