Anggota Asean gesa kerjasama pulihkan industri pelancongan serantau - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Anggota Asean gesa kerjasama pulihkan industri pelancongan serantau

Anggota Asean gesa kerjasama pulihkan industri pelancongan serantau

28 Jul 2021

Kerjasama dan usaha bersepadu yang erat antara negara anggota ASEAN harus segera dilaksanakan untuk menghidupkan kembali industri pelancongan serantau.

Timbalan Setiausaha Agung untuk Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC), Satvinder Singh berkata, ia penting kerana sektor ini telah terjejas teruk akibat pandemik Covid-19, malah Asia Tenggara kini menyaksikan peningkatan ketara kes jangkitan.

“Perjalanan dan pelancongan telah menjadi antara sektor terpenting dalam ekonomi dunia, dan tidak dinafikan sektor ini penyumbang besar kepada KDNK kita.

“Oleh itu, kita perlu bersatu, menerusi usaha yang lebih bersepadu untuk kita segera mengatasi cabaran ini,” katanya dalam ucapan penutup webinar maya bertajuk “ASEAN Tourism Webinar 2021: Outlook and Pathways to Recovery”, pada Selasa.

Dianjurkan CARI ASEAN Research and Advocacy, webinar itu juga menampilkan, antara lain, Menteri Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Indonesia (MoTCE) Sandiaga Uno dan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat.

Satvinder berkata, langkah sekatan membendung penularan Covid-19 dalam negeri telah memberi kesan kepada semua pihak yang terkait dengan industri pelancongan, terutama perusahaan kecil dan sederhana (PKS), oleh itu sektor awam dan swasta harus menggandakan usaha untuk liputan vaksinasi.

Liputan vaksinasi tidak hanya dapat disediakan oleh kerajaan sahaja. Sektor swasta juga perlu membantu dengan meningkatkan kempen vaksinasi, untuk komuniti mereka.

“Pasport Kesihatan Digital ASEAN diharap akan menjadi dokumentasi ujian dan vaksinasi yang berkesan dan bersesuaian dengan beberapa protokol kesihatan global, serta memberi keyakinan kepada pelancong,” katanya.

Sementara itu, Ketua Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN 2021 Brunei Yanty Rahman berkata, banyak perniagaan, khususnya PMKS yang bergantung kepada pelancongan, terpaksa menutup perniagaan atau sedang menghadapi masalah.

“Meskipun sedang menghadapi penularan virus delta yang lebih mudah berjangkit, penting untuk sektor awam dan swasta bekerjasama untuk satu hala tuju pemulihan.

“Hala tuju itu akan memberi keyakinan kepada pelancong dengan memastikan pematuhan semua protokol penjagaan kesihatan ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk menyokong pemulihan perjalanan secara beransur-ansur di rantau ini, sehingga kita dapat pulih semula bersama,” katanya.

Industri pelancongan ASEAN menyumbang kepada 14.3 peratus daripada KDNK dan 13.7 peratus daripada jumlah pekerjaan di rantau ini.

Namun, pada 2020 ketibaan pelancong antarabangsa merosot 80.5 peratus dan menyebabkan kerugian sebanyak 75.8 peratus.

Source: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon