AmBank, institusi kewangan pertama di Malaysia pasang panel solar PV - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


AmBank, institusi kewangan pertama di Malaysia pasang panel solar PV

AmBank, institusi kewangan pertama di Malaysia pasang panel solar PV

14 Apr 2021

AmBank Group Bhd menjadi institusi kewangan pertama di Malaysia memasang panel fotovoltaik solar (PV) dan dijangka dapat menjimatkan kira-kira RM300,000 dalam tempoh 21 tahun dengan pemasangan solar PV.

Dalam kenyataan hari ini, bank itu berkata ia telah memuktamadkan perjanjian dengan anak syarikat milik penuh Tenaga Nasional Bhd (TNB), GSPARX Sdn Bhd (GSPARX) mengenai projek penjanaan sendiri Solar PV.

Ambank berkata kapasiti sistem solar PV sebanyak 65.61 kWp telah dipasang di salah satu bangunannya di bumbung Damansara Fairway 3 (DF3) melalui skim Perjanjian Pembekalan untuk Tenaga Boleh Diperbaharui (SARE), apabila pemasangannya pada penyelesaian perbelanjaan modal sifar, pada 30 Sept, 2020.

Inisiatif itu dijangka dapat mengimbangi 59.3 tan metrik karbon dioksida setahun, katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif AmBank Group Datuk Sulaiman Mohd Tahir berkata kumpulan berusaha untuk mewujudkan masa depan bersama yang mampan untuk pelanggan, pekerja dan masyarakat pada amnya untuk manfaat generasi sekarang dan akan datang.

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan TNB berikutan pencapaian penting ini sejajar dengan agenda kemampanan AmBank Group dalam menghadapi krisis alam sekitar global,” katanya. Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB Datuk Baharin Din berkata melalui GSPARX, TNB berada dalam kedudukan yang baik untuk menyediakan perkhidmatan yang menyeluruh dalam penyelesaian teknologi solar yang inovatif, menyokong pelanggannya melalui kerjasama strategik jangka panjang.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon