Logo

Toray

Toray Industries Inc., Jepun, adalah sebuah konglomerat kimia dengan pelbagai perniagaan di seluruh dunia. Di Malaysia, Kumpulan Toray telah menjadi rakan perintis dalam pembangunan perindustrian negara, sejak 1971. Pelaburan Toray di Malaysia adalah merupakan salah satu pelaburan utama syarikat di luar Jepun.

"Lebih 35 tahun yang lalu, Kumpulan Toray adalah salah satu syarikat perintis untuk menubuhkan operasi di Pulau Pinang, Malaysia. Kami tertarik dengan iklim ekonomi dan politik Malaysia yang stabil, rantaian bekalan bahan mentah yang bersepadu, infrastruktur yang moden, sumber tenaga yang banyak, cukai dan insentif pelaburan yang baik serta tenaga kerja yang berkemahiran tinggi. Yang paling penting, kami telah menerima sokongan dan bantuan yang kuat daripada Kerajaan Persekutuan, pihak berkuasa Negeri dan organisasi yang berkaitan. Kami bangga bahawa Kumpulan Toray Malaysia telah berkembang dengan teguh seiring dengan pembangunan ekonomi Malaysia. Melangkah ke hadapan, kami komited untuk mengembangkan pelaburan di Malaysia melalui projek-projek inovatif yang akan melonjakkan syarikat Kumpulan kami dalam rantaian nilai," kata Pengarah Urusan Toray Industries (Malaysia), Munehiro Se.

Kumpulan di bawah Toray Industries (Malaysia) Sdn Berhad mengendalikan tujuh kilang pengeluaran di taman industri strategik di Pulau Pinang melalui Penfibre Sdn Berhad, Penfabric Sdn Berhad dan Toray Plastics (Malaysia) Sdn Berhad dan projek usaha sama di Kuantan, Toray BASF PBT Resin Sdn Bhd. Sepanjang operasinya, Kumpulan telah mengembangkan perniagaan serat poliester dan tekstil dan mempelbagaikannya kepada plastik (ABS & PBT) resin dan filem poliester.

Perniagaan tradisi Kumpulan Toray Malaysia dalam tekstil dijalankan di empat kilang di bawah Penfabric, pengeluar tekstil menegak bersepadu yang terlibat dalam spinning, weaving, dyeing, printing and finishing operations to produce yarn, grey fabric, finished fabric, yarn-dyed fabric (gingham) and grey yarn for sewing thread, di mana sebahagian besarnya dieksport ke seluruh dunia, termasuk Jepun, Singapura, Hong Kong, Taiwan, Amerika Syarikat dan negara-negara EU.

Penfibre bermula sebagai pengeluar gentian poliester pada tahun 1973. Dengan penubuhan Bahagian Film dalam Penfibre pada tahun 1998, Kumpulan Toray Malaysia menyertai barisan kumpulan terpilih pengeluar Filem Polyethylene Terephthalate (Polyester Film) di dunia. Filem poliester yang dihasilkan oleh Penfibre dan dipasarkan di bawah nama perdagangan "TORAY LUMIRROR" adalah filem plastik kejuruteraan berprestasi tinggi. Filem-filem poliester dengan sifat-sifat mekanikal, haba dan elektrik yang berkualiti tinggi banyak digunakan sebagai komponen dalam industri elektrikal, elektronik dan pembungkusan.

Ditubuhkan pada tahun 1992, Toray Plastics (Malaysia) adalah asas pembuatan pertama Toray untuk resin ABS di Asia Tenggara. Ringan, kuat dan mudah diproses, resin berkualiti ini dipasarkan di bawah 'TOYOLAC' dan digunakan dalam suntikan dan extrusion mouldings bagi bahagian-bahagian kereta, peralatan elektrik, audio-visual dan komponen automasi pejabat. Pada tahun 2005, syarikat itu telah diluluskan untuk menubuhkan sebuah Pusat Perolehan Antarabangsa untuk melaksanakan perolehan dan pengedaran produk siap untuk Kumpulan. Berikutan penubuhan Pusat Teknologi bernilai jutaan ringgit, Toray Plastics (Malaysia) juga berfungsi sebagai pusat pemasaran, teknologi dan sokongan pelanggan untuk operasi resin plastik Toray di rantau Asia yang berkembang pesat. Kilang resin Toray BASF PBT di Kuantan menghasilkan resin polybutylene terephthalate (PBT) yang dipasarkan dengan jenama 'TORAYCON'.

Kumpulan Toray Malaysia komited untuk mengekalkan kawalan kualiti dan pemuliharaan alam sekitar. Kebanyakan kilang-kilang Kumpulan telah menerima akreditasi di bawah ISO 9001 Kualiti dan ISO 14001 bagi Sistem Piawaian Pengurusan Alam Sekitar. Sumbangan sosial Toray termasuk, penajaan kompleks kolam renang bersaiz Olimpik di Seberang Jaya, papan markah video elektronik bernilai RM6.0 juta untuk Stadium Batu Kawan dan Yayasan Sains Toray Malaysia, yang menawarkan geran penyelidikan tahunan dan anugerah untuk mempromosikan sains dan teknologi di Malaysia.

Kumpulan Toray Malaysia amat komited untuk mengekalkan kehadiran yang kukuh di Malaysia dan berharap akan terus berkembang seiring dengan pembangunan Malaysia.

Sebelumnya

Top Glove Group

Technip

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Rabu 20 Mei 2020