Logo

Schenker

Dengan jualan tahunan sebanyak 8 bilion euro, 39,000 pekerja dan kira-kira 1,100 pejabat di seluruh dunia, Schenker adalah salah satu daripada pembekal terkemuka di dunia bagi perkhidmatan logistik bersepadu, menawarkan operasi darat, udara dan laut serta penyelesaian logistik yang menyeluruh dan pengurusan rantaian bekalan global dari satu sumber. Schenker adalah sebahagian daripada Bahagian Pengangkutan dan Logistik, Deutsche Bahn AG.

Perkhidmatan rangkaian lengkap Schenker direka untuk memenuhi permintaan logistik dan pengangkutan, termasuk pelepasan kastam, pergudangan dan pengedaran. Di Malaysia, syarikat ini menawarkan pelbagai perkhidmatan logistik untuk pelanggan global, serantau dan tempatan.

Schenker telah ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1979 tetapi syarikat ini telah berkembang dengan pesat sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan kini menggaji 320 kakitangan sepenuh masa. Schenker beribu pejabat di Subang Jaya, dengan cawangan di Pelabuhan Klang, KLIA, Pulau Pinang, Kulim, Melaka, Johor Bahru, Pelabuhan Tanjung Pelepas, Ipoh dan Kuantan.

"Kami percaya bahawa rangkaian global yang kuat adalah kelebihan daya saing yang amat penting dalam industri logistik dan Malaysia merupakan pasaran utama di rantau Asia," kata Wolfgang Laabs, Pengarah Urusan, Schenker Logistics (Malaysia) Sdn Bhd. "Pertumbuhan Malaysia yang berterusan dan peralihan ekonomi negara untuk menjadi sebuah ekonomi berorientasikan eksport, didorong oleh teknologi tinggi, industri berasaskan pengetahuan dan berintensif modal membuktikan keputusan kami adalah satu langkah yang tepat."

Syarikat itu berbangga dengan 'bonded facility' Pelabuhan Tanjung Pelepas, Johor (PTP). Kemudahan ini terletak hanya 50 meter dari kawasan kontena utama dan mengkhususkan kepada barang-barang berbahaya (DG) (kecuali kelas 1 dan 3), dan juga kargo sensitif suhu. Syarikat melihat Pelabuhan Tanjung Pelepas sebagai lokasi yang sesuai untuk pelanggan yang ingin menggunakan PTP sebagai pusat pengedaran serantau.

Salah satu produk jualan terbaik Schenker di Malaysia adalah SCHENKERaeroparts. Syarikat itu berjaya bekerja bersama-sama dengan syarikat-syarikat aeroangkasa untuk mengendalikan dengan cekap bahagian pesawat dan helikopter. Schenker di Malaysia telah diintegrasikan ke dalam Schenker AOG global (kapal terbang di atas tanah) Rangkaian Meja yang boleh dihubungi 24 jam / 7 hari seminggu, satu perkhidmatan yang telah diterima baik oleh industri aeroangkasa di Malaysia.

Sebelumnya

Samsung

Seterusnya

Sharp

Sony

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Khamis 9 Julai 2020