Logo

OSRAM Opto Semiconductors (M) Sdn Bhd

Sebagai salah satu pengeluar semikonduktor optoelektronik terkemuka di dunia bagi sektor pencahayaan, sensing dan visualisasi, OSRAM Opto Semiconductors GmbH menggabungkan pengetahuan yang luas dalam semikonduktor, bahan penukar dan pakej di bawah satu bumbung.

Di ibu pejabatnya di Regensburg, Jerman, sebuah tapak lagi di Pulau Pinang (Malaysia) dan rangkaian global pusat jualan dan pemasaran, syarikat itu mempunyai lebih daripada 4600 orang pekerja.

Syarikat mendapat manfaat dari lebih daripada tiga puluh tahun pengalaman dalam pembangunan dan pengeluaran komponen semikonduktor optoelektronik. Ini terbukti dengan lebih daripada 3,000 paten dalam pelbagai bidang teknologi semikonduktor. Sebagai tambahan kepada ini adalah pengalaman yang luas dalam sektor pencahayaan selama satu ratus tahun yang disumbangkan oleh syarikat induk OSRAM

Pengetahuan mendalam, ditambah pula dengan produk yang inovatif, teknologi dan visi, telah menjadikan OSRAM Opto Semiconductors rakan kongsi yang cekap dalam semua perkara yang berkaitan dengan teknologi semikonduktor untuk aplikasi pencahayaan. OSRAM Opto Semiconductors (Malaysia) Sdn. Bhd. mempunyai sejarah kecemerlangan teknologi dan inovasi melibatkan ketepatan dan pembangunan produk yang tepat pada masanya.

Tapak syarikat itu di Pulau Pinang telah pembuatan LED untuk pengedaran seluruh dunia selama lebih daripada 20 tahun. Pada masa ini, Pulau Pinang mempunyai kilang cip LED yang paling maju di dunia.

Pasaran LED adalah pasaran yang berkembang pesat di masa depan dengan potensi yang besar. Osram menyasar memperoleh kepimpinan pasaran dalam jangka masa panjang.

Syarikat itu bukan sahaja melabur dalam inovasi, tetapi juga dalam mengembangkan kapasiti pengeluaran - di Jerman dan di lokasi di Malaysia. Regensburg dan Pulau Pinang adalah tiang penting dalam strategi pertumbuhan syarikat, yang menawarkan teknologi LED inovatif.

Kilang wafer fabrikasi di Pulau Pinang beroperasi sebagai tambahan kepada kilang utama di Regensburg untuk mengeluarkan cip LED maju berteknologi nitrida dan memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk lampu-kelantangan tinggi dan aplikasi pengguna.

Jumlah pelaburan dalam kilang baru pada akhirnya akan berganda tinggi dalam angka berjuta-juta euro yang juga akan menjana lebih 800 peluang pekerjaan baru, menjadikan OSRAM salah satu daripada majikan terbesar di wilayah utara.

Memenangi German Future Prize 2007 adalah kemuncak dalam sejarah penyelidikan OSRAM Opto Semiconductors. Sebagai salah satu syarikat yang paling inovatif di Jerman, syarikat itu kerap melancarkan teknologi dan produk baru.

Berbekalkan platform pengalaman dan pengetahuan kukuh dalam pembangunan dan pembuatan, OSRAM Opto Semiconductors bukan sahaja pengeluar komponen semikonduktor optoelektronik tetapi juga rakan kongsi yang boleh dipercayai untuk teknologi semikonduktor dalam pelbagai aplikasi pencahayaan.

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Jumaat 30 Oktober 2020