Logo

Mieco

Mieco Chipboard Berhad (MIECO), bahagian perkilangan Kumpulan Syarikat Bandar Raya Developments Berhad, telah ditubuhkan pada tahun 1972. Syarikat ini telah disenaraikan di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur pada tahun 1998. MIECO memulakan barisan pengeluaran pertama pada tahun 1976, menjadikannya perintis dalam pembuatan chipboard di Malaysia dengan menggunakan kayu getah yang kini dikenali sebagai kayu oak tropika.

MIECO mempunyai dua kilang dengan jumlah kapasiti sebanyak 300,000 meter padu setahun yang terletak di Semambu dan Gebeng di Kuantan, Pahang. Chipboard MIECO menepati standard kualiti antarabangsa seperti standard 312 BS EN Komuniti Eropah yang boleh digunakan untuk kedua-dua moisture-resistant dan non-moisture resistant boards dengan tahap pelepasan formaldehid E1 dan E2. MIECO telah diluluskan akreditasi ISO 9002 Sistem Pengurusan Kualiti oleh SIRIM QAS pada tahun 1998, dan kemudiannya dinaik taraf kepada ISO 9001: 2000 pada tahun 2002.

Selepas berjaya mewujudkan kehadiran pasaran dalam pasaran domestik, MIECO memulakan kempen untuk mengeksport pada tahun 1995 dan hari ini, ia mengeksport ke China, Jepun, Korea, Taiwan, Hong Kong, Asia Tenggara, Sub-benua India, Timur Tengah, Afrika dan negara-negara Australasia. Pada masa ini, MIECO mengeksport kepada lebih 20 buah negara. Dalam jangkaan perkembangan ekonomi di China, MIECO telah menubuhkan pejabat perwakilan di Guangzhou, China dan pejabat serantau di Hong Kong.

Selaras dengan slogan penambahbaikan kualiti yang berterusan, MIECO telah memulakan projek pembesaran dengan menubuhkan sebuah kilang RM300 juta dengan teknologi Jerman yang terbaru di Kuala Lipis yang akan menjadi pemangkin kepada pembangunan Kuala Lipis sebagai pusat industri berasaskan kayu untuk Pahang, Malaysia. Kilang termaju ini akan meningkatkan kapasiti MIECO kepada lebih 940,000 meter padu setahun dan menggandakan perolehan dan keuntungan MIECO.

Malaysia menyediakan persekitaran perniagaan yang kondusif untuk membolehkan MIECO beroperasi dengan menguntungkan dengan faktor-faktor positif seperti adanya kayu mentah dan tenaga buruh mahir, prasarana yang lengkap dan persekitaran politik yang stabil. MIECO yakin pengembangannya di Malaysia akan mencapai tahap yang lebih tinggi.

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Sabtu 4 Julai 2020