Logo

e-Perkhidmatan

Permohonan Lesen Pengilang, Insentif, Jawatan Pegawai Dagang, Pengecualian Duti Import dan pembelian statistik secara atas talian. Daftar e-Suratberita MIDA untuk menerima e-mel, berita dan maklumat terkini secara bulanan.


e-Tarif (JPC Online)


1. e-Exemption Online 

 • PC1 hanya untuk Sektor Pertanian
 • PC2, PC2-1 ; dan
 • PCServices

Surat Kelulusan, Syarat Kelulusan dan Lampiran yang ditandatangani secara digital.

2. e-Declaration

 • SPM 1 (Pengeluar Di Kawasan Utama Kastam )
 • SPM 2 (Syarikat yang terlibat di dalam Industri Perhotelan)
 • SPM 3 (Haulage Operators)

Surat Pengesahan MIDA (SPM) yang ditandatangani secara digital.


e-Publication


e-Stats Digest, e-penerbitan yang berguna untuk pemain industri, ahli akademik, wartawan dan lain-lain untuk analisis lanjut atau pelaporan. Data kami memberikan tinjauan mengenai potensi aliran pelaburan ke Malaysia, yang membolehkan pemahaman yang lebih baik mengenai prospek yang akan berlaku.

e-Stats Digest menyediakan data mengenai:

 • Gambaran keseluruhan pelaburan yang diluluskan dalam sektor perkilangan dan perkhidmatan terpilih
 • Pelaburan yang diluluskan oleh industri utama dan sektor '3 + 2'
 • Negara pelaburan utama dan pelaburan oleh negara
 • Peluang pekerjaan
 • Gambaran keseluruhan projek yang dilaksanakan oleh industri dan negara pelaburan
 • Pelaburan yang diluluskan dalam sektor perkhidmatan terpilih

Pembelian dalam talian boleh dibuat di  https://epublication.mida.gov.my


APR e-Kajiselidik


Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) sedang menjalankan Laporan Prestasi Tahunan (APR) untuk tahun kewangan 2016 ke atas semua syarikat pengilangan syarikat yang mendapat kelulusan Lesen Pembuatan dan / atau Insentif Pembuatan di bawah Akta Penyelarasan Perindustrian, 1975 dan / atau Akta Promosi Pelaburan, 1986.

Latihan ini dijalankan setiap tahun untuk membolehkan MIDA memantau prestasi syarikat pembuatan di Malaysia dan untuk tujuan perumusan dasar dan perancangan industri.

Log masuk untuk menjawab kajiselidik secara atas talian:i-Services


MIDA i-Services Portal was launched by YB Datuk Darell Leiking, Minister of International Trade and Industry (MITI) at the National Investment Seminar 2018 held on 30 October 2018. The portal underscores MIDA's continued efforts to reinforce the services sector as the main engine of growth for the nation and government's unwavering commitment to encourage utilisation of local services in the country.

The portal is a business linkage platform to connect local service providers and their potential clients, which consist of both domestic and foreign companies. Local service providers are encouraged to register their businesses in the portal as this will be an effective, cost-efficient medium to showcase their expertise and capabilities. This gateway will also help them expand their markets and further boost business activities. Through this portal, potential clients (to be registered as user of i-Services) will be able to gain access to a database on local suppliers based on various category of services.

The objectives of MIDA i-Services Portal are:

1.To assist investors who are looking for local service providers

2.To promote and encourage the utilisation of local service providers for investment projects

3.To facilitate linkages programmes by MIDA or other agencies

Types of services available are as follows:

1.Accounting Services

2.Architectural Services

3.Banking Services

4.Construction And Related Services

5.Distribution And Logistics Services

6.Education Services

7.Engineering Services

8.Environmental Protection Services

9.Information & Communication Technology

10.Insurance Services

11.Legal Services

12.Oil & Gas Services

13.Other Professional & Technical Services

14.Real Estate

15.Other Services


i-Incentives


I-Incentives is a portal that provides information on investment incentives offered by the Federal Government of Malaysia. The incentives information stored in the portal cater for all three sectors of the economy; manufacturing, services and primary. They also cover all types of incentives offered by the Federal Government; tax exemptions, grants, soft loans and other types of incentives such as equity funding, regional establishment status, training and other facilitation programmes.

The portal has been developed by Incentive Coordination and Collaboration Office (ICCO) in MIDA with the aim to improve the central coordination of all incentive offerings. This initiative is to enhance the effectiveness of the government's incentive mechanism by increasing transparency, eliminating duplication and linking investment incentives to performance.


e-BizMatch


e-BizMatch adalah aplikasi talian terus (online) yang menyediakan perkhidmatan pemadanan perniagaan bagi menghubungkan perniagaan di seluruh dunia. Kemudahan aplikasi web ini akan membantu anda berhubung dengan rakan kongsi perniagaan antarabangsa. Ahli-ahli yang berdaftar boleh membuat carian untuk mendapatkan rakan perniagaan berdasarkan keperluan khusus mereka.

Apabila anda mendaftar dengan e-BizMatch, butiran syarikat dan cadangan projek anda akan dipaparkan di dalam Direktori e-BizMatch secara percuma sebagai satu perkhidmatan kepada pengilang-pengilang dan pembekal-pembekal perkhidmatan.

Walau bagaimanapun, MIDA berhak untuk mengedit teks yang dikemukakan oleh anda untuk menambah kejelasan dan mengurangkan kepanjangan teks yang diberikan. Sila berikan tempoh tujuh hari untuk maklumat anda diproses.


e-Suratberita


Topik yang dipaparkan dalam e-Suratberita ini adalah pandangan dan maklumat terkini mengenai pelaburan dalam sektor perkilangan dan perkhidmatan, pelbagai industri dan subsektor, ekonomi dan juga program yang dianjurkan oleh MIDA.


e-Jawatan


Bagi warganegara Malaysia yang sedang mencari laluan kerjaya baru dan bersedia untuk menghadapi cabaran yang lebih besar, anda adalah dijemput untuk menjadi sebahagian daripada pasukan kami yang dinamik untuk membentuk masa depan pertumbuhan ekonomi Malaysia.

Bahagian Pembangunan Sumber Manusia
Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA)
Tingkat 15, MIDA Sentral
Kuala Lumpur Sentral
50470 Kuala Lumpur


e-Pembekal


Melalui portal ini para pembekal boleh menyemak maklumat pembayaran invois mereka yang telah dibayar oleh MIDA secara atas talian.

ID pengguna dan kata laluan boleh didapati dengan memohon secara rasmi melalui e-mel ke finance[at]mida.gov.my

Sebelumnya

Fungsi MIDA

Logo MIDA

Seterusnya

Piagam Pelanggan

Pengurusan MIDA

Tarikh Dikemaskini : Selasa 17 September 2019