Logo

Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan dan Perubatan

 

Perkhidmatan perubatan dan penjagaan kesihatan dalam buku kecil ini hanya meliputi perkhidmatan perubatan am, perkhidmatan pergigian, perkhidmatan farmaseutikal, kejururawatan dan perbidanan. Ia tidak termasuk perkhidmatan kepakaran perubatan (di bawah kod 93122, Central Product Classification).

Perkhidmatan perubatan (di bawah kod 85.121, Malaysia Standard Industrial Classification) merujuk kepada aktiviti perundingan dan rawatan pakar-pakar perubatan am dan pakar perubatan. Ia melibatkan aktiviti doktor perubatan am atau pakar atau pakar bedah di institusi kesihatan perubatan (termasuk klinik dan jabatan kumpulan prabayar pakar-pakar perubatan hospital pesakit luar) atau amalan swasta. Ia termasuk aktiviti yang dijalankan di klinik seperti yang dilampirkan kepada syarikat, sekolah, rumah orang-orang tua, buruh dan organisasi persaudaraan dan juga di rumah pesakit. Pesakit ambulatori boleh dirujuk kepada pakar oleh pengamal perubatan am. Ia tidak termasuk aktiviti pesakit dalam hospital dan aktiviti para-perubatan oleh bidan, jururawat dan ahli fisioterapi.

Perkhidmatan pergigian (di bawah kod 85122, Malaysia Standard Industrial Classification) merujuk kepada amalan yang umum atau khusus dan boleh dijalankan di klinik atau hospital atau institusi pendidikan tinggi swasta. Farmasi, kejururawatan dan perbidanan (di bawah kod 8519, Malaysia Standard Industrial Classification) berada di bawah aktiviti kesihatan lain. 

Medical and Healthcare Services

Sebelumnya

Perkhidmatan Penyelidikan Pasaran

Perkhidmatan Perundingan Pengurusan

Seterusnya

Operasi Serantau

Perkhidmatan Penyelidikan dan Pembangunan

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Khamis 22 Oktober 2020