Logo

Lucas

Pada tahun 1981, saya adalah sebahagian daripada pasukan untuk menilai penubuhan sebuah kilang pengeluaran luar pesisir bagi menyokong syarikat induk UK kami dengan asas pembuatan kos rendah bagi barangan elektrikal dan elektronik automotif. Lucas, pada masa itu, memilih Malaysia kerana reputasi politik dan kewangan yang stabil, ditambah pula dengan dasar-dasar kerajaan ekuiti asing yang liberal dan insentif cukai, dan tenaga kerja yang berpendidikan tinggi yang sanggup belajar. Satu lagi faktor yang sangat penting adalah jaringan perkhidmatan hubungan laut dan udara yang membolehkan penghantaran tepat pada masa untuk pelanggan Eropah kami.

Setelah keputusan dibuat, bangunan pertama kami telah siap dalam tempoh 26 minggu dan mengikut bajet. Infrastruktur sokongan pada tahun 1982, terutamanya dalam pengacuan plastik jitu dan cetakan logam, adalah seperti membuatkan kami meneruskan program pembangunan pembekal secara agresif untuk membantu IKS tempatan mencapai jangkaan antarabangsa dari segi kualiti, kos dan penghantaran. Pelabur hari ini menikmati usaha-usaha syarikat perintis seperti Lucas yang telah membantu membangunkan rantaian bekalan tempatan untuk piawaian yang bertaraf dunia.

Persekitaran perniagaan yang kondusif terus meningkat dari tahun ke tahun, dengan Lucas melabur dan berkembang lagi di bangunan baru pada tahun 1988 dan kemudahan R&D tempatan dibina pada penghujung tahun 1998. Ini membolehkan kami untuk menjadi lebih berdikari dalam segi penyelidikan, reka bentuk, pembangunan dan ujian produk baru ke alaf yang akan datang.

Secara peribadi, selepas menghabiskan 20 tahun di negara ini, saya benar-benar boleh mengatakan kualiti hidup di Malaysia adalah sangat baik.

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Rabu 20 Mei 2020