Logo

IKEA

IKEA telah diasaskan pada tahun 1943 oleh Ingvar Kamprad dan kedai pertama (termasuk sebuah bilik pameran) telah dibuka pada Almhult, Sweden pada tahun 1958. Sejak itu, IKEA telah membangunkan konsep yang kukuh dan rangkaian produk sekitar artikel kelengkapan rumah yang memberikan tumpuan kepada fungsi, kualiti dan harga yang rendah. 

Pada masa ini, terdapat sejumlah besar daripada 229 kedai-kedai IKEA di 33 negara / wilayah, dan perolehan syarikat itu mencapai 14.8 bilion euro pada tahun 2005. Lebih daripada 400 juta orang telah melawat kedai IKEA di seluruh dunia. Katalog IKEA mempunyai 160 juta salinan yang dicetak dalam 52 edisi dan 25 bahasa. 

IKEA telah ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1999 dengan pusat pengedarannya menjadi hab serantau bagi pasaran Asia Pasifik kepada 16 kedainya dalam tujuh negara di Asia Pasifik. 

"Malaysia telah dipilih kerana kedudukan geografinya di Asia dan kemajuan rangkaian logistik dan infrastruktur pelabuhan" kata Vic Kurzeja, Pengurus Besar Pusat Pengedaran IKEA Malaysia. "Kami mendapati di Malaysia persekitaran perniagaan dan sosial yang stabil dan boleh dipercayai yang membolehkan kita untuk memberi tumpuan kepada matlamat pengembangan jangka panjang". 

Hari ini, pusat pengedaran IKEA, dengan kapasiti simpanan 130,000 palet telah menggaji sekitar 220 rakan sekerja. Unsur utama dan strategi syarikat rangkaian logistik adalah untuk membangunkan bahagian pasarannya di Asia Pasifik pada tahun-tahun akan datang.

IKEA akan terus membangunkan dan mengoptimumkan hab logistik di Malaysia dengan melaksanakan teknologi Radio-Frequency pada tahun 2007 untuk memantau aliran inventori syarikat dan terus melabur dalam pembangunan kecekapan tempatan. 

Kepelbagaian etnik Malaysia dan tenaga kerja berpendidikan tinggi telah membolehkan IKEA untuk mencari tenaga kerja yang sesuai bagi memenuhi keperluan sumber manusia syarikat.

Sebelumnya

Idemitsu

IC Microsystem

Seterusnya

Infineon

INTEL Microelectronics

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Khamis 9 Julai 2020