Logo

Idemitsu

Dengan sejarah hampir 100 tahun, Idemitsu bukan sahaja telah menjadi pendahulu dalam industri minyak dan petrokimia dan nama isi rumah di Jepun, tetapi juga terus mengembangkan perniagaannya di peringkat global. 

Pelaburan awal Kumpulan Idemitsu di Malaysia adalah pada tahun 1972 apabila projek usaha sama yang pertama bagi pengeluaran Polystyrene Resin bermula di Johor Bahru. Sejak 1970-an, Idemitsu juga telah mewujudkan hubungan yang rapat dengan industri minyak Malaysia melalui pemindahan teknologi dan dengan pembelian minyak dan LPG mentah Malaysia. 

Dalam tempoh lebih dari 3 dekad, Polystyrene (Petrokimia (M) Sdn. Bhd. yang pada asalnya berdiri sendiri dengan kapasiti semasa sebanyak 140,000 mt / tahun) akhirnya memperolehi integrasi huluan dengan operasi pengeluaran Idemitsu 'Styrene Monomer (SM)' Idemitsu Styrene monomer (M) Sdn. Bhd. dengan kapasiti 240,000 mt / tahun). 

Idemitsu juga mempunyai 12.5% pegangan ekuiti dalam Ethylene Malaysia Sdn. Bhd. (Petronas dan BP) yang membekalkan Ethylene bagi industri petrokimia utama Idemitsu yang berpangkalan di Pasir Gudang, Johor untuk pengeluaran SM. Dengan ini rantaian bekalan Styrene dibina di Malaysia, Idemitsu kini mengeksport lebih daripada 70% daripada polistirena secara langsung atau tidak langsung kepada pasaran antarabangsa dan melebihi RM1.7 bilion pada tahun 2007 bagi Kumpulan Perniagaan Styrene

Selain daripada produk petrokimia untuk pasaran industri, Idemitsu juga telah menubuhkan sebuah anak syarikat pemasaran Lubricant Oil (Idemitsu Lube (Malaysia) Sdn. Bhd) di Malaysia untuk membekalkan pelincir Idemitsu yang terkenal di dunia untuk kedua-dua industri dan pengguna pasaran.

Kumpulan juga memiliki tanah seluas 274 di Pasir Gudang yang dilengkapi dengan jeti kimia persendirian yang eksklusif yang akan dibangun dan dimajukan lagi. 

Sesungguhnya, Malaysia adalah rumah Idemitsu walaupun ia jauh dari rumah asal kami.

Sebelumnya

IC Microsystem

I-Berhad

Seterusnya

IKEA

Infineon

Tarikh Dikemaskini : Selasa 24 Mac 2020