Logo

Honeywell

Honeywell adalah syarikat yang tersenarai dalam Fortune 100 dan pendahulu dalam bidang pembuatan, serta telah memberikan perkhidmatan kepada seluruh dunia bagi produk-produk dan perkhidmatan dalam bidang aeroangkasa; teknologi kawalan untuk bangunan, rumah-rumah dan industri; 'turbochargers'; dan bahan-bahan prestasi. Operasi Honeywell di Malaysia bermula pada tahun 1985 dan hari ini ia mempunyai lebih dari 1,450 pekerja di enam bandar di seluruh Malaysia termasuk Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Shah Alam, Pulau Pinang, Kemaman dan Johor Bahru. Teknologi dan penyelesaian Honeywell telah menyokong Malaysia dalam pembangunan yang lebih selamat, masyarakat yang lebih selamat dan cekap tenaga. 

Hari ini, tiga kumpulan perniagaan Honeywell beroperasi di Malaysia. 

'Honeywell Aerospace' beroperasi dari kemudahan 220,000 kaki persegi di Pulau Pinang yang dibuka secara rasmi pada Januari 2009. Kemudahan di Pulau Pinang menghasilkan sistem avionik bersepadu untuk komersial, perniagaan dan penerbangan awam dan pesawat tentera.

'Honeywell Automation and Control Solutions' menawarkan portfolio lengkap produk-produk inovatif, penyelesaian dan sistem untuk mewujudkan sistem yang lebih selamat, keselesaan, keselamatan, produktiviti dan persekitaran yang lebih cekap tenaga di rumah dan di tempat kerja. Di Selangor, Honeywell mempunyai kemudahan pengeluaran untuk sistem dan peranti elektrik.

Dari segi minyak dan gas, Honeywell menyediakan kejuruteraan, reka bentuk dan fabrikasi loji proses dan peralatan untuk pemprosesan gas dan industri hidrogen di Malaysia. Honeywell Performance Materials and Technologies (PMT) mengeluarkan membran yang membuang kekotoran daripada gas asli di kemudahan kami di Pulau Pinang untuk diedarkan kepada pelanggan di seluruh dunia. PMT juga menyediakan penyejuk untuk penyaman udara dan aplikasi penyejukan serta 'caprolactam' untuk pengeluaran benang tekstil. 

"Malaysia telah dikenal pasti sebagai salah satu pasaran pertumbuhan tinggi Honeywell kerana kedudukan strategik dalam sistem global dan perdagangan ASEAN," kata Jim Bujold, Presiden Honeywell Asia Tenggara (Malaysia, Singapura, Thailand, Filipina). "Sejak kami mula beroperasi di negara ini, kami telah menerima bantuan yang kuat daripada kerajaan bagi pertumbuhan kami." Terdapat dua contoh khususnya: 

MIDA telah memainkan peranan yang amat penting dalam tepat pada masanya permulaan dan operasi 'Honeywell UOP Malaysia Sdn. Bhd.' dan 'Honeywell Aerospace Avionics,' Pulau Pinang. MIDA telah memberikan Program Insentif Khas untuk Honeywell sejak penubuhan mereka termasuk polisi galakkan cukai, dana R & D dan geran pembangunan bakat. Pendekatan proaktif MIDA untuk memahami keperluan perniagaan dan penawaran di mana diperlukan adalah terpuji. 

Hari ini, 'Honeywell UOP Malaysia' mempunyai lebih daripada 120 orang di dua lokasi, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. Ia berfungsi sebagai pusat kecemerlangan global yang menyediakan perkhidmatan reka bentuk kejuruteraan, sistem kejuruteraan dan peralatan untuk dieksport ke pelanggan di seluruh dunia. Dan kemudahan aeroangkasa kami di Pulau Pinang mempunyai 768 pekerja dan lebih daripada 88 peratus daripada pasukan kepimpinan kami adalah terdiri daripada warga tempatan. Sokongan yang kuat daripada Kerajaan Malaysia dan sumbangan daripada bakat mahir tempatan telah menjadi kunci kejayaan kami. 

Sebelumnya

Haco Asia Pacific Sdn Bhd

Seterusnya

Hitachi

Tarikh Dikemaskini : Rabu 19 Februari 2020