Logo

Fuji Electric (Malaysia) Sdn Bhd

Fuji Electric (Malaysia) Sdn. Bhd. (FEM), anak syarikat milik penuh Fuji Electric Device Technology Co., Ltd. (FDT) dari luar negara yang telah mula beroperasi pada tahun 1998 di Taman Kulim Hi-Tech, Kedah, Malaysia. Sebagai salah satu pelabur perintis di Kulim Hi-Tech Park, industri FEM telah diramalkan mempunyai potensi di lokasi strategik ini. 

Syarikat itu memperluaskan operasinya daripada kira-kira 400 pekerja pada tahun 1999 kepada lebih daripada 1000 pekerja pada tahun 2008 dan meningkatkan media pengeluaran daripada 10 kepada 18 pada tahun 2007. Pada masa ini, kapasiti pengeluaran syarikat adalah antara 3.5 juta cakera sebulan kepada 7 juta cakera sebulan. 

Pada tahun 2007, dengan sokongan kuat daripada MIDA, Kerajaan Negeri Kedah dan Kulim Hi-Tech Park Corporation, FDT memutuskan untuk mengembangkan operasi semikonduktor dan menamakannya syarikat Fuji Electric Semiconductor (Malaysia) Sdn. Bhd. (FSM). Pada bulan April 2008, pengeluaran Insulated Gate Bipolar Transistor (IGBT) secara rasmi bermula. Pengeluaran Silicon Wafer Cip dijangka memulakan operasinya pada tahun 2009. FSM adalah kilang pengeluaran IGBT pertama bersepadu sepenuhnya daripada pengeluaran silikon wafer cip untuk perhimpunan IGBT dan ujian, dan ini menandakan satu peristiwa bersejarah bagi kedua-dua FDT dan FSM.

Terletak di lokasi strategik di Malaysia, kedua-dua syarikat adalah berhampiran dengan pangkalan pelanggan dan pembekal utama mereka, dan oleh itu permintaan pelanggan dapat diberikan dengan berkesan. 

Pengarah Urusan, Dato' Kozo Katarao berpendapat bahawa lokasi Malaysia yang strategik, infrastruktur yang baik, pekerja mahir yang ramai, persekitaran sosial dan politik yang stabil dan kos operasi yang agak rendah akan memastikan negara terus kekal menjadi lokasi pelaburan yang berdaya saing.

Tarikh Dikemaskini : Selasa 24 Mac 2020