Logo

Eastman

Keputusan Eastman Chemical Company untuk membina 30,000 tan setahun tumbuhan kopoliester plastik di Pahang, Malaysia adalah berdasarkan kajian dua tahun daripada 11 tapak di empat negara di Asia Tenggara. Empat belas faktor telah dinilai, termasuk akses ke pasaran di rantau ini, akses kepada harga bahan mentah yang kompetitif, adanya tenaga kerja yang berkebolehan, persekitaran yang mesra perniagaan dan logistik. Secara keseluruhannya, kawasan Perindustrian Gebeng, Kuantan menawarkan kombinasi kualiti terbaik dan menjadi penghubung antara Asia dan kilang greenfield pertama milik penuh Eastman di rantau ini. 

Kami berjaya memulakan operasi lebih awal daripada jadual dan perbelanjaan masih dalam bajet, Eastman Chemical Malaysia telah mengambil langkah yang besar dalam pasaran copolyesters di Asia Pasifik dengan pertumbuhan 30% pada tahun pertama operasi. Kami menunjukkan keuntungan hanya enam bulan selepas bermulanya pengeluaran dan telah dinobatkan sebagai model untuk operasi permulaan seluruh dunia. 

Tenaga kerja Malaysia berkemahiran tinggi, profesional dan berdedikasi telah melebihi jangkaan kami. Ini digabungkan dengan pro-perniagaan persekutuan dan kerajaan negeri, infrastruktur berkualiti dan rangkaian logistik menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang cemerlang. 

Sejak Mei 1998, Eastman Chemical Malaysia telah mencatatkan banyak pencapaian, termasuk dianugerahkan 9002 ISO dengan sifar ketidakpatuhan. 'Tagline' Eastman untuk Spectar dan Eastar kopoliester, "Imagine the Possibilities", dengan merujuk kepada kepelbagaian bahan-bahan mentah yang dihasilkan di kilang kami di Malaysia, contoh kepada semangat "Malaysia Boleh!" (Malaysia can do it!) yang jelas dalam setiap aspek kehidupan Malaysia.

Seterusnya

Elektrisola

Ericsson

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Rabu 12 Ogos 2020