Logo

Dyson

Pada tahun 1978, James Dyson, tidak berpuas hati dengan bahagian atas pembersih vakum yang sentiasa tersumbat dengan debu dan kehilangan sedutan, mengoyakkan beg dan mula membangunkan pembersih vakum sendiri. Selepas lima tahun dan bermain-main dengan 5,127 prototaip, Dyson akhirnya menyempurnakan teknologi multi-taufan. Reka bentuk berpaten menggunakan daya emparan untuk memisahkan kotoran, habuk dan serpihan dari udara tanpa kehilangan sedutan dan tanpa beg. Telah banyak syarikat terkenal, bank dan pemodal teroka, ia adalah di Jepun, rumah elektronik pengguna, yang Dyson dapat lesen teknologinya. Selepas itu, Dyson direka dan menyelia pembuatan G-Force, yang dilancarkan pada tahun 1986. 

Pendapatan dari royalti G-Force yang aktif Dyson dan satu pasukan kecil untuk terus membangunkan teknologi taufan beliau, bekerja dari bengkel taman. Pada bulan Mei 1993, Dyson memulakan pembuatan pembersih vakum di bawah namanya sendiri, bermula dengan Dyson DCO1. Walaupun beberapa halangan, DCO1 muncul sebagai pembersih vakum paling laris di UK dalam jangka masa lapan belas bulan. 

Sejak prototaip 0001, James Dyson, yang kini bekerja dengan 350 jurutera yang terus mempersoalkan segala-galanya; mencari pendekatan yang lebih baik dan berbeza untuk perkakas rumah. 

Sean Robinson, RDD Dyson dan Pengarah Operasi berkata, "Kami memilih Malaysia bagi pemasangan mesin kami kerana yang bertaraf dunia sebagai negara yang cemerlang dalam pembuatan. Jurutera penyelidikan dan pembangunan kami mempunyai hubungan rapat dengan rakan-rakan mereka di Malaysia dan sebaliknya. Dyson pada masa ini menghasilkan berjuta-juta pembersih vakum setiap tahun dengan menggunakan teknologi dan proses pembuatan terkini". 

Ujian yang teliti adalah asas kepada Dyson. Para jurutera ujian di UK dan Malaysia menjalankan 30,000 jam ujian setiap bulan dan kemudahan ujian baru-baru ini telah dibuka di Johor Bahru. Lebih 150 pelantar ujian mekanikal yang berbeza digunakan oleh juruteknik ujian untuk meniru dan membesar-besarkan penggunaan pembersih vakum di rumah. 

DC15 The BallTM adalah pembersih vakum terkini Dyson dan menandakan langkah besar ke hadapan sejak DCO1. Penggunaan sistem vakum tradisional adalah tidak fleksibel, rumit dan memenatkan untuk digunakan. Dengan BallTM ini, jurutera Dyson telah meletakkan badan mesin di atas bola, perumahan motor - pusat graviti. Ini memberikan mesin ruang gerakkan yang lebih besar; pembersihan lebih cekap kerana ia cepat zig-ZAGS sekitar perabot. DC15 mengambil masa tiga tahun untuk membangunkan dan syarikat itu telah memfailkan 182 paten untuk model ini, yang masih belum selesai.

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Rabu 30 September 2020