Logo

Dutch Lady

Dutch Lady Milk Industries Berhad ( "Dutch Lady") adalah perintis dalam produk tenusu berkualiti berjenama di Malaysia. Kehadiran syarikat itu di Malaysia bermula selepas Perang Dunia Kedua. Pada tahun 1963, syarikat induk Belanda, Royal Friesland Foods NV ( "RFF"), mempunyai keyakinan terhadap negara baru dan membina kilang pertamanya di tapak seluas 10 ekar di Petaling Jaya dan DLMI telah menjadi syarikat tenusu pertama yang disenaraikan di Bursa Saham tempatan pada tahun 1968.

Sejak itu syarikat RFF terus berkembang melalui formula proprietari yang berharga, pengetahuan teknikal unggul dan penyelidikan dan pembangunan, telah membantu syarikat itu untuk menghasilkan pelbagai produk tenusu berkualiti dan minuman berasaskan buah-buahan untuk pengguna Malaysia dan juga untuk pasaran eksport. Pada masa ini, produk tenusu syarikat dan minuman berasaskan buah-buahan mempunyai pengguna yang kukuh diwakili oleh jenama berikut seperti Dutch Lady, Frisian Flag, Frisolac, Completa, Calcimex dan Joy.

"Kestabilan Kerajaan Malaysia, infrastruktur yang baik, tenaga kerja mahir dan dasar cukai mesra adalah tarikan utamanya" kata Pengarah Urusan, Cees Ruygrok. "Pada tahun 2005, RFF telah meletakkan SAP Regional Competence Centre di Cyberjaya, iaitu di tengah-tengah kawawan Koridor Raya Multimedia. Pusat ini menyediakan teknikal, pembangunan dan projek sokongan kepada lima negara di rantau Asia Pasifik".

Dutch Lady menyumbang kepada hubungan dalam ekonomi Malaysia. Syarikat itu adalah pembeli terbesar susu segar tempatan daripada Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan menggunakan sejumlah besar bahan-bahan tempatan seperti minyak sawit dan gula dalam produk mereka.

Selama beberapa dekad, Dutch Lady telah memastikan bekalan produk tenusu yang berkualiti kepada negara. Hari ini, Dutch Lady adalah antara tiga pengeluar tenusu yang terunggul dan merupakan salah satu daripada nama-nama yang paling dipercayai dalam produk tenusu di Malaysia. Sila layari laman web Dutch Lady di www.dutchlady.com.my

Sebelumnya

DELL

Daimler Chrysler

Tarikh Dikemaskini : Selasa 25 Februari 2020