Logo

China Shipping Group Company

China Wilayah Penghantaran Holdings Sdn Bhd adalah anak syarikat China Shipping Group Company, sebuah konglomerat perkapalan berpangkalan di Shanghai.

Dalam usaha untuk membina pelbagai rangkaian feeder di Asia Timur, Syarikat China Shipping Group mengambil keputusan untuk memindahkan Pejabat Serantau Asia Tenggara dari Singapura ke Malaysia. Dua tujuan penempatan semula ini adalah untuk menghubungkan Pelabuhan Barat, Pelabuhan Kelang dengan negara-negara ASEAN dan juga untuk lebih terlibat dalam aktiviti pemasaran di Malaysia. China Shipping menduduki tempat kedua di kalangan pengendali utama di Westport, Pelabuhan Kelang pada tahun 2005.

"Kami percaya bahawa langkah ini akan meningkatkan perdagangan bukan sahaja di antara China dan Malaysia malah antara China dan negara-negara ASEAN," kata Li Zuoming, Naib Presiden, China Wilayah Penghantaran Holdings Sdn Bhd. "Kami juga berharap dengan tumpuan kepada aktiviti perkapalan di Malaysia , kita akan dapat menyokong pembangunan Pelabuhan Kelang sebagai hab penghantaran yang berdaya saing di rantau ini.

"China Shipping mempunyai jumlah aset RMB 40 bilion, (US $ 5 bilion) dengan 400 kapal dan berat muatan agregat sebanyak 11.5 juta tan. Lima senjata perkapalan di bawah kumpulan ini adalah kapal tangki, tramps, pelayaran, kontena dan kargo khas kapal.

Syarikat itu mementingkan kepelbagaian dengan terlibat dalam logistik, pengurusan terminal, pembiayaan dan pelaburan, kejuruteraan dan sumber manusia, bekalan dan perdagangan, maklumat dan teknologi.

Sejak beberapa tahun yang lalu, China Shipping telah mencapai kemajuan dalam trafik kontena dan, pada masa ini mempunyai armada lebih 100 kapal, dengan jumlah kapasiti sebanyak 350,000 TEU, katering untuk perdagangan dalam negeri dan antarabangsa China.

Sebelumnya

Carotech Bhd

Cititel

Tarikh Dikemaskini : Selasa 25 Februari 2020