Logo

BASF PETRONAS Chemicals

BASF PETRONAS Chemicals

BASF Petronas Chemicals

Sejak penubuhannya pada tahun 1997, BASF PETRONAS Chemicals Sdn Bhd telah mencatat pelbagai peristiwa penting di sepanjang penbuhannya. Dengan jumlah pelaburan sebanyak RM3.4 bilion, syarikat itu menganggap Malaysia sebagai lokasi penting dan strategik untuk mengadakan pelaburan perniagaan di rantau Asia.

Melalui usaha sama 60:40 antara BASF Aktiengesellschaft Jerman dan Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) Malaysia, syarikat itu beroperasi di Tapak Bersepadu kimia yang terletak di Kawasan Perindustrian Gebeng, Kuantan, Pahang dengan pejabat korporat di Subang Jaya, Selangor. Lokasi di Gebeng menawarkan akses kepada bahan-bahan mentah yang derivatif dari medan gas PETRONAS di Laut China Selatan. Sebagai sebuah syarikat yang berorientasikan eksport, BASF PETRONAS Chemicals menikmati akses mudah melalui Pelabuhan Kuantan, di mana 80% daripada produk yang dieksport kepada pelanggan di Asia Pasifik region. 150 hektar ladang Bersepadu laman Chemical termasuk tangki pelabuhan pada masa ini terdiri daripada 12 kilang yang dibina pada 3 kompleks seperti berikut:

Operasi Kompleks Acrylic sejak tahun 2000; - Oxo / Complex Syngas beroperasi sejak tahun 2001; Kompleks Butanediol beroperasi sejak akhir tahun 2003.


Tiga buah loji dengan kapasiti pengeluaran gabungan daripada 1 juta tan setahun, adalah salah satu laman web kimia bersepadu terbesar di rantau ini menghasilkan produk akrilik asid / ester, oxo-alkohol, syngas, plasticizers dan butanediols . Ini adalah bahan-bahan mentah kepada industri lain seperti plastik, pelekat, lakuer, zat warna, kereta / salutan industri, kertas, lampin, bahan kimia rawatan air, tekstil, kulit dan bahan kimia lain.


Pelaburan BASF PETRONAS Chemicals adalah satu komitmen jangka panjang bagi negara menyediakan pemangkin untuk memupuk pertumbuhan di kawasan Gebeng, disertai dengan infrastruktur sokongan untuk menghubungkan jalan raya dan utiliti bagi pembangunan masa hadapan. Malaysia menawarkan persekitaran yang sangat baik dalam perniagaan dan infrastruktur, struktur kos kompetitif dan tenaga kerja dengan kemahiran perniagaan dan bahasa. Satu lagi elemen penting adalah sokongan yang sangat baik dan kerjasama daripada kerajaan persekutuan dan negeri dan juga pihak berkuasa tempatan.

Seterusnya

B.Braun Medical Industries

BenQ

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Khamis 9 Julai 2020