Logo

Avialite Sdn Bhd

Avialite Sdn. Bhd. telah ditubuhkan pada November 2004, prototaip model pertama intensiti rendah LED cahaya penerbangan Li-3280 penyelidikan secara kecil kecilan dijalankan di Kuala Lumpur. Idea awal pembuatan lampu halangan penerbangan di Malaysia telah tercetus apabila pemasaran lampu penerbangan diimport di Malaysia menjadi sangat sukar kerana peningkatan mata wang Euro pada awal tahun 2000 dan pengeluar Eropah lambat untuk mengikuti trend teknologi LED yang baru. Mempunyai semangat yang besar dan kepentingan dalam bidang elektronik, sebagai jurutera yang mempunyai semangat yang besar dan kepentingan dalam bidang elektronik dan berkelayakan dalam E & E, Ir. A. L. Chew mula mereka bentuk dan membina sebuah cahaya penerbangan LED.

Dengan pengalaman yang luas dalam menjual lampu penerbangan, Ir. A.L. Chew telah dapat mengenal pasti beberapa isu dalam lampu penerbangan konvensional. Kelembapan yang tinggi di Malaysia sentiasa menyebabkan dalam kubah penutup kaca lampu yang diimport mengumpul kelembapan . untuk mengelakkan lampu jenis neon dengan gel silikon memasuki kelembapan dan memasuki bahagian dalam cahaya penerbangan, Ir. Chew perlu mereka satu cahaya penerbangan baru iaitu cuaca sepenuhnya yang menggabungkan teknologi LED terkini ke dalam reka bentuk barunya iaitu cahaya penerbangan.

Ir. Chew mengeluarkan produk pertama Avialite, lampu penerbangan intensiti rendah LED Li-3280. Dengan ciri-ciri reka bentuk yang unik dalam lampu penerbangan konvensional, Avialite telah berjaya mewujudkan pasaran domestik di Malaysia dengan Telekom Malaysia adalah pelanggan pertama.

Dengan reka bentuk yang unik dan inovatif daripada cahaya halangan penerbangan, Avialite telah diiktiraf dan dianugerahkan Taraf Perintis untuk produk dengan MIDA pada tahun 2006, menjadi pengeluar tempatan pertama di bidang teknologi pencahayaan penerbangan menggunakan LED, di Malaysia. Mendapat sokongan MATRADE dan anugerah WTOP dalam eksport, Avialite telah berjaya mengeksport produk ke Indonesia, Filipina, Vietnam, U.A.E, Afrika dan negara-negara lain. Sekarang, lebih daripada 80% daripada pengeluaran Avialite ini dieksport ke luar negara. Aviation halangan lampu adalah aplikasi utama yang akan berada di menara telekomunikasi, bangunan tinggi, cerobong, pilon, talian penghantaran, dan lain-lain untuk menandakan struktur yang tinggi dan memberi amaran kepada juruterbang apabila berlaku halangan berbahaya dalam ruang udara.

Sejak 5 tahun yang lalu, rangkaian produk dan model Avialite telah meningkat. Walaupun R & D yang berterusan untuk memenuhi keperluan pelanggan dan keperluan pasaran, generasi Avialite yang terkini ini mempunyai keamatan LED lampu halangan penerbangan yang rendahi banyak ciri-ciri tambahan dan amat padat dan ringan, kurang daripada 1/3 berat produk pesaing, sementara masih menunggu pengeluaran cahaya,cahaya yang diperlukan dan mematuhi sepenuhnya cadangan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO). Avialite teknologi teras masih dalam proses untuk dipatenkan

Pada 26 April 2010, sempena sambutan Hari Harta Intelek Negara 2010, Ir. A. L. Chew telah dipilih sebagai 5 finalis teratas Anugerah Harta Intelek Negara 2010 18 tahun ke atas, Kategori Individu bagi rekacipta produk inovatif. Antara 5 finalis, Ir. Chew adalah satu-satunya daripada industri dan tidak dibiayai oleh Institut penyelidikan atau Universiti. Pengiktirafan ini mencerminkan motto Avialite iaitu inovasi yang berterusan dan peningkatan kualiti produk. Avialitekini sedang membangunkan satu rangkaian produk baru yang secara teknikal lebih mencabar dan dalam barisan produk akhir yang tinggi. Avialite akan melancarkan Intensiti Sederhana LED lampu penerbangan baru pada Julai 2010 yang lebih daripada 60 kali output bercahaya pelbagai produk intensiti rendah sedia ada

Walaubagaimanapun untuk pasaran rumah, produk Avialite ini khusus dan kecil di Malaysia, ia mempunyai persekitaran perniagaan yang sangat sesuai dengan pelbagai insentif dan geran daripada agensi-agensi kerajaan Malaysia. MIDA, MATRADE dan SMECorp telah memainkan peranan penting dalam menyediakan insentif dan bimbingan untuk membantu Avialite berkembang dan mencapai tahap yang lebih tinggi dalam teknologi dan perniagaan inovasi produknya. Ini adalah sangat penting untuk bersaing di peringkat global dalam pasaran dunia tanpa sempadan.

Sebelumnya

Aurum Healthcare

Altera

Menu Pantas
Tarikh Dikemaskini : Rabu 20 Mei 2020