Logo

Academic Medical Centre Sdn. Bhd. (AMC)

Academic Medical Centre Sdn. Bhd. melalui inisiatif dengan Unit Kerjasama Awam-Swasta, Jabatan Perdana Menteri telah menubuhkan Universiti Perdana yang dijangka menjadi hab pendidikan dan penyelidikan bagi penjagaan kesihatan di rantau ini. Universiti Perdana merupakan universiti penjagaan kesihatan bertaraf dunia dan mempunyai kemudahan perubatan termasuk sekolah perubatan, pelbagai kepakaran hospital,pengajaran dan pusat penyelidikan sains hayat. Projek ini akan mewujudkan 377 peluang pekerjaan dan 94 peratus daripadanya terdiri daripada rakyat Malaysia.

Universiti ini adalah usahasama antara Pusat Akademik Perubatan, Johns Hopkins University School of Medicine (JHUSOM) dan Royal College Surgeons Ireland (RCSI). Perdana University merupakan universiti pertama di dunia yang menyediakan sekolah perubatan dwi kurikulum.

Pada bulan September 2011, bermula enrolmen kohort pertama pelajar di kampus sementara di Serdang:

i. Satu program siswazah kemasukan empat tahun di Sekolah Graduan Perubatan Universiti Perdana Perubatan dengan kerjasama Johns Hopkins University School of Medicine; dan

ii. Program pendidikan perubatan ijazah lima tahun dengan Royal College of Surgeons di Ireland.

Universiti Perdana menjadi Pusat Serantau Peperiksaan bagi Keanggotaan Royal Colleges of Physicians (MRCP) dan Peperiksaan 'Fellowship College Anaesthetists Ireland (FCAi)' pada tahun 2012. Universiti ini juga telah memulakan program Ijazah dan lepasan Ijazah lain dalam Perubatan dan Sains Kesihatan Bersekutu akan menawarkan beberapa program lepasan ijazah yang diiktiraf di peringkat antarabangsa sebelum akhir 2014.

Bantuan daripda MIDA membolehkan Universiti Perdana menarik pemimpin bertaraf dunia dalam bidang pendidikan perubatan, penyelidikan dan pembangunan dari Johns Hopkins University School of Medicine, Royal College of Surgeons di Ireland dan lain-lain universiti bertaraf dunia. Universiti itu juga telah menarik pakar-pakar perubatan klinikal dan berpengalaman dalam bahagian untuk menawarkan kurikulum terkini. pelajar Universiti Perdana terdedah kepada pengajaran berkualiti tinggi dan dinilai dengan piawaian antarabangsa.

AMC sedang melaksanakan penubuhan kampus tetap, sebuah hospital pengajaran dan pusat penyelidikan sains hayat gabungan dengan Johns Hopkins. 

Seterusnya

Agilent Technologies

Alcatel

Tarikh Dikemaskini : Selasa 1 Disember 2020