TERKINI
Logo

e-Perkhidmatan

Permohonan Lesen Pengilang, Insentif, Jawatan Pegawai Dagang, Pengecualian Duti Import dan pembelian statistik secara atas talian. Daftar e-Suratberita MIDA untuk menerima e-mel, berita dan maklumat terkini secara bulanan.

e-Stats Digest


e-Stats Digest, e-penerbitan yang berguna untuk pemain industri, ahli akademik, wartawan dan lain-lain untuk analisis lanjut atau pelaporan. Data kami memberikan tinjauan mengenai potensi aliran pelaburan ke Malaysia, yang membolehkan pemahaman yang lebih baik mengenai prospek yang akan berlaku.

e-Stats Digest menyediakan data mengenai:

 • Gambaran keseluruhan pelaburan yang diluluskan dalam sektor perkilangan dan perkhidmatan terpilih
 • Pelaburan yang diluluskan oleh industri utama dan sektor '3 + 2'
 • Negara pelaburan utama dan pelaburan oleh negara
 • Peluang pekerjaan
 • Gambaran keseluruhan projek yang dilaksanakan oleh industri dan negara pelaburan
 • Pelaburan yang diluluskan dalam sektor perkhidmatan terpilih

Pembelian dalam talian boleh dibuat di https://estatsdigest.mida.gov.my/oos/


APR e-Kajiselidik


Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) sedang menjalankan Laporan Prestasi Tahunan (APR) untuk tahun kewangan 2016 ke atas semua syarikat pengilangan syarikat yang mendapat kelulusan Lesen Pembuatan dan / atau Insentif Pembuatan di bawah Akta Penyelarasan Perindustrian, 1975 dan / atau Akta Promosi Pelaburan, 1986.

Latihan ini dijalankan setiap tahun untuk membolehkan MIDA memantau prestasi syarikat pembuatan di Malaysia dan untuk tujuan perumusan dasar dan perancangan industri.

Log masuk untuk menjawab kajiselidik secara atas talian:


e-Tarif


1. e-Exemption Online / Kod Bar

 • PC1 hanya untuk Sektor Pertanian
 • PC2, PC2-1 ; dan
 • PCServices

Surat Kelulusan, Syarat Kelulusan dan Lampiran yang ditandatangani secara digital.

2. e-Declaration

 • SPM 1 (Pengeluar Di Kawasan Utama Kastam )
 • SPM 2 (Syarikat yang terlibat di dalam Industri Perhotelan)

Surat Pengesahan MIDA (SPM) yang ditandatangani secara digital.

Pelanggan yang dihargai,

Kemudahan tandatangan sistem e-Tariff MIDA telah dinaiktaraf dari 'Soft Certificate' kepada 'Roaming Certificate' berkuatkuasa pada 1 Mac 2017 dan bayaran sebanyak RM300 dan 6% GST akan dikenakan bagi setiap sijil yang dikeluarkan.

Pengumuman - Permohonan Pelanjutan Surat Pengesahan MIDA (SPM)

Dimaklumkan bahawa Surat Pengesahan MIDA (SPM1 & SPM2) akan tamat pada 31 Disember 2017. Oleh itu, bermula 15 November 2017, syarikat boleh memohon untuk melanjutkan tempoh Surat Pengesahan MIDA (SPM1 & SPM2) melalui https://jpc.online.mida.gov.my/midawebpki/

Terima kasih.

Seksyen Tarif, MIDA


e-BizMatch


e-BizMatch adalah aplikasi talian terus (online) yang menyediakan perkhidmatan pemadanan perniagaan bagi menghubungkan perniagaan di seluruh dunia. Kemudahan aplikasi web ini akan membantu anda berhubung dengan rakan kongsi perniagaan antarabangsa. Ahli-ahli yang berdaftar boleh membuat carian untuk mendapatkan rakan perniagaan berdasarkan keperluan khusus mereka.

Apabila anda mendaftar dengan e-BizMatch, butiran syarikat dan cadangan projek anda akan dipaparkan di dalam Direktori e-BizMatch secara percuma sebagai satu perkhidmatan kepada pengilang-pengilang dan pembekal-pembekal perkhidmatan.

Walau bagaimanapun, MIDA berhak untuk mengedit teks yang dikemukakan oleh anda untuk menambah kejelasan dan mengurangkan kepanjangan teks yang diberikan. Sila berikan tempoh tujuh hari untuk maklumat anda diproses.


e-Suratberita


Topik yang dipaparkan dalam e-Suratberita ini adalah pandangan dan maklumat terkini mengenai pelaburan dalam sektor perkilangan dan perkhidmatan, pelbagai industri dan subsektor, ekonomi dan juga program yang dianjurkan oleh MIDA.


e-Jawatan


Bagi warganegara Malaysia yang sedang mencari laluan kerjaya baru dan bersedia untuk menghadapi cabaran yang lebih besar, anda adalah dijemput untuk menjadi sebahagian daripada pasukan kami yang dinamik untuk membentuk masa depan pertumbuhan ekonomi Malaysia.

Bahagian Pembangunan Sumber Manusia
Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA)
Tingkat 15, MIDA Sentral
Kuala Lumpur Sentral
50470 Kuala Lumpur


e-Pembekal


Melalui portal ini para pembekal boleh menyemak maklumat pembayaran invois mereka yang telah dibayar oleh MIDA secara atas talian.

ID pengguna dan kata laluan boleh didapati dengan memohon secara rasmi melalui e-mel ke finance[at]mida.gov.myMIDA e-Perkhidmatan

Sebelumnya

Fungsi MIDA

Logo MIDA

Seterusnya

Piagam Pelanggan

Pengurusan MIDA

Tarikh Dikemaskini : Rabu 21 Februari 2018