Logo

Daimler Chrysler

Mercedes-Benz mempunyai warisan yang lama dan kaya di Malaysia di mana ianya bermula pada awal abad ke-20 apabila Sultan Johor membeli Mercedes-Benz pertama beliau. Jualan rasmi kenderaan Mercedes-Benz bermula pada tahun 1951 dengan Cycle & Carriage sebagai pengedar francais. Hari ini, Mercedes-Benz C-Class, E-Class dan S-Class kereta penumpang dipasang dalam negara, begitu juga komersial casis bagi bas dan lori. Model khusus yang lain seperti A-Class, M-Class, C-Class Sport Coupe, CLK dan SL diimport sepenuhnya.

Sebagai salah satu syarikat automotif terkemuka di dunia, DaimlerChrysler AG (DCAG) telah mengenal pasti potensi besar dalam pasaran Malaysia bagi produk dan perkhidmatannya. Kami yakin bahawa dasar-dasar pro-perniagaan kerajaan Malaysia dan rangka kerja makroekonomi yang kukuh Malaysia, pertumbuhan KDNK yang kukuh dan daya saing kos akan terus menawarkan peluang pelaburan yang menarik dan pulangan yang tinggi kepada pelabur asing.

Daimler Chrysler Malaysia Sdn Bhd telah ditubuhkan pada bulan Januari 2003 sebagai usahasama antara DCAG dan Cycle & Carriage Bintang Bhd dengan pelaburan sebanyak kira-kira RM134 juta dengan DCAG sebagai pemegang saham majoriti. DaimlerChrysler Malaysia Sdn Bhd yang baru ditubuhkan akan menguruskan pengedaran borong kereta penumpang Mercedes-Benz, kenderaan perdagangan dan alat ganti di Malaysia serta menyediakan perkhidmatan pembangunan perisian untuk penyelesaian jualan global dan latihan perantis automotif. Kami juga telah mengembangkan portfolio jenama kami untuk memasukkan pengedaran borong kereta penumpang pintar, kereta penumpang Maybach dan kenderaan perdagangan Mitsubishi Fuso. Seramai 250 pekerja DaimlerChrysler Malaysia dengan kreativiti dan kemahiran mereka yang unik akan memberikan mutu kerja yang berkualiti tinggi yang diharapkan oleh pelanggan kami. Dengan infrastruktur yang maju dan tenaga kerja yang produktif dan berpendidikan, syarikat itu bersedia untuk membawa jenama Mercedes-Benz serta warisannya ke tahap yang lebih tinggi.

Satu lagi projek penting bagi operasi pemasangan iaitu usahasama dengan DRB-Hicom telah menyebabkan pelaburan kira-kira RM100 juta bagi mendirikan kilang pemasangan baru di Pekan, Kuantan. Sebagai lokasi nombor satu pemasangan di Malaysia, operasi ini bertujuan untuk mengeluarkan kenderaan berkualiti tinggi dengan pelbagai model.

Malaysia menawarkan pelbagai kelebihan kepada pelabur. Kerajaan Malaysia komited untuk meningkatkan persekitaran pelaburan di negara ini melalui sokongan dan usaha berterusan dalam membangunkan negara sebagai salah satu hab automotif di rantau ASEAN terutamanya. Kami telah membuat keputusan yang tepat untuk melabur di Malaysia dan kami berharap untuk mengembangkan lagi pelaburan kami bagi melengkapkan pertumbuhan industri automotif Malaysia.

Tarikh Dikemaskini : Selasa 25 Jun 2019